Medence téliesítés 9 lépésben

 

A betonozott, a polipropilén és a fémfalas medencéket szezon végén fel kell készíteni a télre, hogy megóvjuk őket a fagykártól és a benne lévő vizet az algásodástól. A medence téliesítése nem igényel túl sok szakértelmet, elég, ha követjük az alábbi 9 lépést.

 1. Vegyünk ki mindent a medencéből: játékok, létrák, ellenáramoltató, nyakzuhany, stb.
 2. Takarítsuk ki a medence alját és oldalfalát.
 3. Állítsuk be a pH értéket 7,2-7,6 közé.
 4. Ha van fűtése a medencének, azt kapcsoljuk le.
 5. Engedjük le a vízszintet a szkimmer alá 4-5 cm-rel, és a befúvókat zárjuk le dugókkal.
 6. A vezetékekből minden vizet eresszünk le. (A golyóscsapokat hagyjuk nyitott állapotban. Amennyiben gégecsöves a rendszer, szereljük le azokat.)
 7. Engedjük le, és tisztítsuk meg a szűrőt és a szivattyút. Homokszűrő esetén állítsuk téli állásba a váltószelep karját. (A szivattyút érdemes fagymentes helyen tárolni.)
 8. Adjunk a vízhez téliesítő folyadékot (Pontaqua Télapool, Pooltrend Wintersleep, stb.)
 9. Takarjuk le a medencét a téli takaróval. Ha szükséges, használjunk fagytestet a vízben és homokzsákokat a takaró rögzítéséhez.
Télapool 1 literes téliesítő szer
TÉLAPOOL 1 literes téliesítő szer

Ha mindent precízen csinálunk, akkor a gépészet és a medencetest sok évig használható marad, ráadásul tavasszal egy induló vegyszerezéssel és utántöltéssel néhány óra alatt használható lesz víz.

A fentiek mellett fontos figyelni a saját medencénk speciális elemeinek szakszerű téliesítésére, pl. automata vegyszeradagoló, víz alatti lámpa, elektromos fűtőpatron, stb. Ha szükséges, kérjük szakember segítségét.

Részletes tanácsadó a téliesítéshez itt >>

Melyik a legolcsóbb medence?

Kevés pénzből is lehet medencéd! Ha spórolni szeretnél, vagy csak egy nyaraláshoz, kerti bulihoz vinnél medencét magaddal, akkor van számodra három szuper ajánlatunk.

A felfújható peremű medencék legnagyobb előnye, hogy akár 30-40 perccel a kicsomagolás után már lehet is bennük fürdeni. A dobozban megtalálsz mindent, ami kell a medencéhez: vízforgató, papírszűrő, flexibilis csövek, fali átvezetők, medence test, javítófolt. Egyedül a pumpát kell hoznod hozzá.

A felállítása 3 lépésben összefoglalható:

 1. felfújod a karimát
 2. csatlakoztatod a vízforgatót
 3. felengeded vízzel

A medence teste erősített, UV védelemmel ellátott PVC fólia, ami a rendeltetésszerű használatot gond nélkül kibírja éveken át.

Íme a három legolcsóbb medencénk:

HAITI

Ára: 6990 Ft

Átmérő: 198 cm

Magasság: 51 cm

Miért viszik sokan: alig hétezer forintból van egy 2 méteres medencéd a kertben, amiben 4-5 ember is hűsölhet. Részletek itt.

KORFU

Ára: 14.900,-

Átmérő: 305 cm

Magasság: 75 cm

Miért viszik sokan: tizenötezer forint alatt van egy három méteres medencéd, amiben már labdázni is lehet. Részletek itt.

SWEET POOL

Ára: 29.990,-

Átmérő: 396 cm

Magasság: 84 cm

Miért viszik sokan: harmincezer forint alatt van egy 4 méteres party medencéd. Részletek itt.

3 extra tipp, hogy tartósabb legyen az élmény:

 1. Kutya vagy macska képes kiszakítani a fóliát, ezért őket tartsd távol a medencétől.
 2. A medence alá érdemes geotextíliát vagy lépésálló nikecellt tenni, hogy a növényektől megóvd a fóliát.
 3. Ha nem használod, érdemes lefedni, hogy ne menjen bele szennyeződés.

Vegyszermentes vízfertőtlenítő

Bár a ma kapható medencevegyszerek szigorúan ellenőrzöttek és nem ártalmasak az egészségre, miközben hatékonyan tartják tisztán a medencénk vizét, azért nem árt, ha tudjuk, milyen alternatív megoldásokat kínálnak a profik, hogy tiszta és átlátszó vízben fürödhessünk.

Kórokozó irtás UV-C fertőtlenítővel

Ez a nagyszerű eszköz a medence keringetési rendszerébe köthető, ahol a rajta átfolyó vízben lévő mikoorganizmusokat (alga, baktérium) pusztítja el, úgy hogy azokat UV-C sugárzással bombázza. A technológia régen drágának számított, de ma már kedvező áron elérhető verziója is létezik.

UV-C vízfertőtlenítővel akár 50%-kal is csökkenthető a felhasznált vegyszermennyiség. Teljesen nem váltja ki a vegyszerhasználatot, de maga az eszköz nem juttat semmilyen kémiai anyagot a vízbe.

Fogyasztása 75 W, amivel egy maximum 60 m³-es medencét képes megtisztítani a kórokozóktól.

Blue Lagoon technológia

Az UV-C medencevíz fertőtlenítő berendezés európai mérnökök munkáját dícséri. A vegyszerhasználat csökkentése mindig is igény volt a medencetulajdonosok részéről, ezért csak idő kérdése volt, hogy valaki alternatív megoldással álljon elő.

A holland fejlesztésű Blue Lagoon technológia a világ élvonalába tartozik. A VGE és a Pontaqua UV-C fertőtlenítőiben használják. A cső belsejében egy UV lámpa van, ami UV-C típusú sugárzással roncsolja a vízben úszó baktériumokat, vírusokat, algát, valamint a káros klórt, ami szem és bőr irritációt okozna.

Az UV-C legnagyobb előnyei:

 • kristálytiszta víz
 • alacsony működési költség
 • kis szerelési helyigény
 • kevesebb vegyszerhasználat
 • védelem a vegyszereknek ellenálló mikroorganizmusok ellen

takaritas banner vizmelegites

 

Medencetakarítás 5 lépésben

Hogyan takarítsd ki a medencédet lépésről lépésre, és utána hogyan tartsd tisztán egész szezonban. Medence tulajdonosnak lenni boldogság, de ezt nem adják ingyen. A medencével törődni kell, különben csak a helyet (és a vizet) foglalja.

1. Lépés: A látható szennyeződések takarítása

 takaritas - leszedohalo
Ha van látható szennyeződés a medencében: vízfelszínen vagy az alján leülepedve, akkor ideje takarítani. Ami lesüllyed, azt kiporszívózzuk, ami a felszínen lebeg, azt lefölözzük (leszedőhálóval vagy szkimmerrel). Feszített víztükör esetén, a túlfolyórácson akadnak fenn.

2. Lépés: Vízforgatás

takaritas - gepeszet

Ha ellenőrizted a szivattyú és a vízforgató állapotát, és a vízforgató szűrőközege tiszta, akkor indulhat a víz keringetése. Az általános szakértői vélemény szerint egy medence vízét 5 óra alatt kell tudnunk átforgatni. A medence térfogatának ismeretében így már könnyű kiválasztani a megfelelő vízforgatót (Pl.: 20 m³ medence vízhez egy 4 m³/h teljesítményű vízforgató már elegendő). A megfelelő fölözés érdekében célszerű a forgatási időt több részre bontani. (Pl.: reggel 6-7-ig, 10-12-ig és este 6-7-ig.)

TIPP: a befúvókat úgy állítsd be, hogy a víz áramlása a skimmer felé terelje a felszíni szennyeződéseket.

3. Lépés: Megmérjük a víz kémiai jellemzőit

takaritas - vizmeres
ICO – intelligens vízelemző állomás >>

A pH 7,2-7,6 között tökéletes, de ahhoz hogy ezt elérjük, tudnunk kell, hogy növelni, vagy csökkenteni kell az értékét. Emellett a klóros fertőtlenítő mértékét is folyamatosan szinten kell tartanunk (0,6-1mg/l), és jó, ha tudjuk az összlúgosságot is, ami meghatározza a pH értéket.

4. Lépés: Vegyszerezés

takaritas - vegyszerezés

Mostanra van már egy kitakarított medencénk, amiben forog a víz, és tudjuk a víz kémiai jellemzőit. A medence térfogatának és a vízjellemzők ismeretében, megfelelő vegyszert rakunk a vízbe, a többi az ő dolga. Kezdjük pH csökkentővel vagy növelővel, aztán jöhet a klóros fertőtlenítő, majd az algaölő. Ha a víznek egyéb problémája van, akkor használhatunk pelyhesítőt, vízkőoldót, vízvonaltisztítót, stb. Mindenre létezik megoldás. Egészséged és környezetünk érdekében csak megbízható vegyszereket használj!

5. Lépés: Szinten tartás

takaritas - szinten tart

Ahhoz, hogy a medence állandóan tiszta és fürdésre alkalmas legyen, a fenti lépéseket heti rendszerességgel kell ismételni. Klóros fertőtlenítő mindig legyen a vízben, és havonta egyszer érdemes csinálni egy nagyobb dózisú klórozást, hogy elvegyük a kórokozók kedvét a bulizástól. Emellett naponta 2-4 órát keringessük a vizet. Sokat segít, ha mindig tiszta testtel megyünk be a vízbe, és letakarjuk, amikor nincs használatban. A szkimmer sokat segít, ha nincs érdemes egy belógatós változatot szerezni, mert a felszínen úszó szennyeződéseket szépen összegyűjti. A legfontosabb alapigazság a medencevíz kondicionálás világában az, hogy mindet könnyebb megelőzni, mint utólag takarítani.

További olvasnivaló:

Itt egy vízkezelési útmutató, ahol a 4. lépésről olvashatsz részletesebben. Van benne térfogat számítási segédlet is. https://aqualing.hu/vizkezelesi

Medencevíz melegítési technikák

A kültéri medencéket mindenki tavasztól őszig használja. Ebben a nagyjából öt hónapos szezonban nem mindig az a jó, ha a víz frissítően hűvös. A kellemes fürdőzéshez vagy játékhoz jobban szeretjük a természetesnél melegebb, testhőmérsékletünkhöz közelebb álló vízhőmérsékletet. Nézzük, milyen megoldások léteznek medencefűtésre!

Szolárpanel

A medencefűtés hatékony és környezetbarát megoldása. Az egymáshoz csatlakoztatható szolárpanelek egész évben kint lehetnek a szabadban. A vízszűrési rendszerbe csatlakoztatva, a paneleken áthaladó medence vízét a nap hője melegíti fel.

Szolárszőnyeg

melegítés - szolárszőnyeg

Szintén a nap hőjét használja fűtésre, de a víz itt vékony polipropilén kapilláris csőrendszerben keringve melegszik. A szolárszőnyeg előnye, hogy olcsó és mobil, tehát ha szükséges áthelyezhető az éppen napos területre, viszont téliesítésnél szét kell szedni, és megfelelő helyen kell tárolni.

Szolártakaró

melegítés - takaro

Ez a speciális medencefedés a legegyszerűbb módja, hogy a medence vizét fűtsük, valamint megakadályozzuk a párolgás miatti hőveszteséget. Nappal – a használaton kívüli medencét lefedve – a bejutó napsugarak által keltett hő nem tud eltávozni a vízfelszínről. Ott megrekedve a felső 5-8 cm-es vízréteget hevíti. Ezt a vízforgató keveri el hidegebb rétegekkel.

Hőszivattyú

melegítés - hoszivattyú

Korszerű, modern, kis energia felhasználású módszer a medence fűtésére. (Nem keverendő össze a szivattyúval, ami a víz keringetéséért felel.) A hőszivattyúk a környezeti levegő hőjével melegítik a vizet. Az egységnyi bevitt energia négy-, ötszörösét képes leadni a medence vizének fűtési teljesítményként. A hőszivattyú, ahogy a neve is mutatja, nem termel hőt, hanem átmozgatja azt egyik közegből a másikba. Ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint ugyanezt a hőt megtermelni. Tápegysége 230V/50Hz.

Elektromos fűtőpatron

A medence vízkeringetési rendszerébe beépíthető fűtési megoldás. Ennél a módszernél elektromos árammal fűtjük a vizet, egy fűtőszálon keresztül. Ipari árammal működik (400V), amit megtermelhetünk egy napkollektorral is. A felfújható masszázskádak fűtési rendszere is így működik.

Hőcserélő

Önmagában nem fűti a vizet, viszont ha valahonnan érkezik hő (pl.: hőszivattyú, kazán), akkor azt a vízkeringési rendszerbe épített hőcserélő hatékonyan képes átadni a medence vízének. Ha a házban van kazán, ami meleg vizet keringtet, akkor azt ily módon hasznosíthatjuk medencevíz fűtéshez.

banner - futesek

 

WPC – Minden, amit tudni érdemes a kompozit burkolatról

Nem fa, nem műanyag, hanem a kettő ügyes keveréke. Egy olyan burkolóanyag, amiről jó, ha tudsz te is. Tartós és könnyen használható, jól munkálható anyag, ezért olyan népszerű. És már medencékhez is használják.

A WPC (Wood Plastic Composite) jelentése fa és műanyag keverék. Általában 45-50%-ban tartalmaz farostot vagy faforgácsot és hőre lágyuló műanyagokat: polipropilént, PVC-t vagy polietilént. Ezek mellett a WPC tartalmazhat még kémiai adalékanyagokat, biomasszát és/vagy egyéb szervetlen töltőanyagokat is. Ezek célja sokféle lehet: UV védelem, vízhatlanság, rovarvédelem, égéskésleltetés, ütésállás.

WPC deszka
WPC deszka

Gyártás során az olvasztott műanyagokat és a faforgácsot összekeverik, majd a masszát a kívánt formára sajtolják. Készülhet újrahasznosított anyagokból is. Legnagyobb előnye a fával szemben, hogy hő megmunkálással bármilyen formára alakítható, és jóval alacsonyabb a karbantartási igénye.

Az új generációs WPC burkolatok már PVC bevonattal rendelkeznek, ami tovább növeli tartósságukat és csökkenti kezelési igényüket és a színfakulás esélyét.

Legnépszerűbb felhasználási területe a kültéri deszkapadló burkolatok (teraszok, stégek), mivel a fánál lényegesen tartósabb, viszont textúrájában hasonlóan természetes hatású. Ellenáll a korróziónak, pedig a vizet a fához hasonlóan szívja magába. Emellett korlátok, szegélyek, sőt bútorok alapanyagaként is egyre gyakoribb.

WPC padlo kulterre
Kültéri WPC padlóburkolat

Ezt a csodás anyagot, már kész kerti medencék testének készítéséhez is használják. A Pontaqua Kompozit medencéje WPC panelekből állítható össze különösebb szerszámigény és szakértelem nélkül. A fentiek ismeretében könnyű elhinni, hogy a piacon ez a legtartósabb kész medence.

Pontaqua komozit medence WPC anyagbol
Pontaqua komozit medence WPC anyagból

Föld felett is telepíthető, de akár félig vagy teljesen földbe is süllyeszthető. Vízzel együtt téliesíthető, és megfelelő karbantartás mellett évtizedekig élvezhetjük benne a nyári fürdőzést.

Nagy medence határozó

Szezonindító vegyszercsomag

Összeraktuk egy pakkba a legfontosabb vegyszereket, hogy megkönnyítsük számodra a medence tavasziasítását.

A jó idő beköszöntével, lassan a medencével is foglalkozni kell. Levenni a téli takarót, kitakarítani a medence alját és a vízfelszínt. Átnézni a gépészetet, kijavítani a hibákat, ha vannak.

A következő lépés a víz kondicionálása, amit legegyszerűbben és leggyorsabban vegyszerekkel végezhetünk el.

A medencevegyszerek, ha megfelelően használod őket, nem károsak az egészségre. Ahogy a kórokozókat és a szennyeződéseket hatástalanítja, a vegyszer elhasználódik a vízből.

A víz tisztasága csak folyamatos vegyszeradagolás mellett tartható fenn. A pH értéket és a fertőtlenítőszer mértékét az ideális tartományban kell tartani, hogy a szervezetünkre, bőrünkre ne legyen hatással a fürdőzés.

Ha nem használunk vegyszert, vagy nem jól, akkor a víz gyorsan algásodat. Az alga mindenhol megtapad, nagyon nehéz letakarítani. Egy kisebb (~3x3x1 m) medence vízcseréje akár napokig is eltarthat, mire leengedjük, feltöltjük, felmelegszik.

A medence tavasziasításról itt találsz egy ingyenes, hasznos kisokost.

Ahhoz, hogy tudjuk, miből mennyit kell a vízbe tennünk, először meg kell vizsgálnunk a medencénk vízét. Ezért van a csomagban vízelemző, ami a pH-t a klórtartalmat és a brómtartalmat képes mérni. Ha tudjuk az értékeket és a medencénk térfogatát, jöhet a kémia.

A szezonnyitó vegyszercsomagba tettünk pH csökkentőt (MínuszaPH) és algátlanítót (Dezalga). Ezek mellett fontos, hogy mindig legyen a medence vízében klóros fertőtlenítő (Aquamulti), és már fürödhet is a család!

Tovább a szezonindító vegyszercsomag termékoldalára!

 

Nagy medence határozó

Szeretnél saját medencét, de nem tudod, milyen legyen? Segítünk! Az Aqualing Medenceáruház 1991 óta jelen van a medencepiacon, nyugodtan rábízhatod magad a szakértelmünkre. Lássuk, mik a lehetőségek!

Épített vagy kész medence?

Az első kérdés, amit majd el kell döntened, hogy épített vagy kész medence legyen a kertben. Az épített medencéhez kivitelező kell, aki megtervezi, kiássa, lebetonozza, felépíti az egész medencédet. Előnye, hogy olyan lesz, amit csak szeretnél. Kérhetsz bele jacuzzit, vízesést, szinteltolást, bármit. Csak a pénz és a fantázia szabnak határt. Hátránya, hogy még a legolcsóbb medence is 1-2 millió forinttól indul, és több hónapos átfutással kell számolni. Előnye, hogy egyedi igényekre alakítható, téliesíthető, tartós, növeli az ingatlan értékét.

A kész medencék ezzel szemben egyetlen dobozban érkeznek, ami tartalmazza a vázat, a fóliát, a fali átvezetőket, és bizonyos esetekben a vízforgatót is. Csak össze kell rakni, és kezdődhet a pancsolás. Na, azért nem mindig ilyen egyszerű. Nézzük a részleteket:

Felfújható peremű medencék:

A kész medencék legolcsóbb kategóriája. Vízforgatóval együtt már 20.000 Ft-tól megvásárolhatók. A medencetest peremét felfújjuk levegővel, majd beletöltjük a vizet, ettől a medence fala kifeszül és felveszi a formáját. Előnye az ára, hátránya, hogy nem téliesíthető, általában 1-2 szezont bír ki.

Puhafalú medence
Felfújható peremű, puhafalú medence

Fémvázas medencék:

A fémvázas medencék fala még mindig csak az erősített PVC medence fólia, de a testet itt már egy fém vázszerkezet tartja. A felfújható peremű medencéknél jobb konstrukció, de 1-2 szezonnál többet ritkán bírnak ki, és szintén nem téliesíthetők.

Fémvázas medence
Fémvázas medence

Téliesítés: amikor a medencét vízzel együtt kint hagyjuk a szabadban ősztől tavaszig is. Megfelelő előkészítéssel, vegyszerezéssel és takarófóliával megelőzhető a fagykár. Előnye, hogy nem kell leengednünk a medence vizét és nem kell szétszednünk a medencetestet sem.

Fémfalas medencék:

Ezeknek a medencéknek már a fala is fémből készült. Két fajtájuk van, az első, amikor a galvanizált acélpalástot egy alsó és egy felső sín tartja egyben. Ennek a pereme vékony, és nincsenek külön merevítései. Ennél fogva ez az olcsóbb kategória.

 

Fémfalas medence
Fémfalas medence

A fémfalas medencék másik fajtája, a merevítő oszlopokkal, oldaltámaszokkal vagy omega-profillal erősített testű medencék. Ezeknek a medencéknek a mérete nagyobb is tud lenni, vannak 9 méteres modellek is. További előnyük, hogy téliesíthetők, tartósak és masszívak. 1,2 méteres magasságuk föld feletti telepítés esetén kellő biztonságot nyújt kisgyerekek és kisállatok számára. Hátrányuk, hogy az összeszerelésük már időigényesebb, de szerszámigényük minimális, és különösebb szakértelmet sem kívánnak.

Arra azért készülj fel, hogy ezek a medencék már nem a „reggel megveszem, délután fürdünk” kategóriába esnek.

Famedencék:

A Pontaqua Timber családja a kész medencék felső kategóriáját képviselik. A medencetest valódi, impregnált tömörfából van, ami ellenáll az időjárásnak és a víznek, a faváz tartja a belső, erősített PVC fóliát. Téliesíthető, és bármilyen kertben jól mutat.

 

Fából készült medence
Fából készült medence

Kompozit medencék:

A legtartósabb kész medence. Fa-műanyag (WPC – Wood Plastic Composite) kompozit panelekből épül fel. Ezt az anyagot gyakran használják közösségi teraszok burkolására.

 

Kompozit medence
Kompozit medence

Tartóssága és esztétikus textúrája miatt közkedvelt. A kompozit medence is téliesíthető. Elegáns külsejének köszönhetően még luxusingatlanokban is a kert dísze lehet.

Telepítési lehetőségek:

A fémfalas medencéktől felfelé lehetőség van a medence testet félig vagy teljesen földbe süllyeszteni. Ez utóbbi esetben egy épített medencéhez megszólalásig hasonlító medencénk lesz, de töredék áron. Fontos tudni, hogy a földbe süllyesztéshez már szakember kell. Fontos tudni, hogy milyen mélyen van a talajvíz, és, hogy szivárgás esetén hova fog elfolyni a víz (pl.: szomszéd gyógynövénykertje, saját pincénk).

Minden kész medencéhez van használati útmutató, ami lépésről lépésre segít összerakni a terméket, és leírja milyen előkészületi munkákra, anyagokra van szükség.

Ha betartjuk az előírásokat, akkor medencénk tartósabb és stabilabb lesz.

Hogyan láss neki:

Először is vizsgáld meg mekkora hely áll rendelkezésre a medencének. Számold bele, hogy egyes modelleknek extra helyigényük lehet a létra, az oldaltámaszok vagy a gépészet miatt. Ha megvan a méret, határozd meg a költségvetést, mennyi pénzt szánsz a medencédre. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor az összeget oszd el hárommal és abban az árkategóriában nézz medencét. Ezt a tanácsot azért érdemes fontolóra venni, mert, ahogy a medencék egyre profibbak, egyre több extra költséggel járnak, mint például alapozás, földmunka, esetleg betonozás, teherhordó járólapok, geotextília, induló vegyszerkészlet, stb.

Ha nagyjából megvan az elképzelés, konzultálj szakértővel. Az Aqualing Medenceáruház szaküzleteiben eladóink is tudnak segíteni. Mutass nekik fotókat a medence helyéről, kérj tanácsot, beszélgess velük, segíteni fognak. De bármikor írhatsz az info@aqualing.hu e-mail címre is, válaszolni fogunk, visszahívunk vagy továbbirányítunk egy specialistához. Üzleteink listáját itt találod.

Tetszett a cikk, megnézem a kész medencéket!

Új SUP-ok az Aqualing kínálatában

Úgy gondoljuk, hogy 2018-ban tovább növekszik majd az állva evezők tábora. A trendek azt mutatják, hogy egyre több tavunkon és folyónkon szerveznek SUP túrákat országszerte.

A felhasználók igényei egyre kifinomultabbak. Vásárlás előtt ma már tudatosan utánanéznek, melyik SUP deszka mit tud, milyen technológiára bízza rá az ember saját maga vagy gyermekei biztonságát, és a gondtalan vízi túrázás élményét.

Olyan deszkákat kerestünk, amik megfizethető árkategóriában a legtöbbet nyújtják a felhasználóknak. Választásunk végül a WATTSUP termékeire esett. Ezek a deszkák kiváló minőségű alapanyagokból készültek, stabilak, tartósak, könnyen kezelhetők, és nem utolsó sorban nagyon jól néznek ki.

A SUP deszkákat függőleges merevítők teszik stabillá és erőssé

A WATTSUP deszkákat drop-stitch technológia teszi stabillá és kellően merevvé. Ennek a lényege, hogy a deszka testében függőleges, rugalmas merevítők vannak, amik felfújt állapotban merevítik a deszkát, ami olyan hatású lesz, mint az öntött műanyag szörfdeszkák.

Az Aqualing-nél 5-féle SUP kapható 2018 tavaszától:

SAR 10

A csapat sportos tagja. Jól manőverezhető, akár hullámlovaglásra is alkalmas, stabil deszka. 15 cm vastag, 81 cm széles és 305 cm hosszú.

sar

 

ESPADON 11

A legbiztonságosabb SUP, emellett rendkívül gyors. 15 cm vastag, 81 cm széles és 335 cm hosszú.

espadon

MARLIN 12

Az elegáns túradeszka. Stabil, kényelmes SUP. 160 kg-ig terhelhető, ezzel a család legerősebb tagja. 15 cm vastag, 81 cm széles és 365 cm hosszú. Valóságos úszó platform.

marlin

SWORD 12.6

A család leggyorsabb tagja. Karcsú, 76 cm-es teste nyílként hasítja a vizet. 381 cm-es hossz és 15 cm vastagsága kényelmes hosszabb távú, intenzívebb tempójú túrákhoz. Különlegessége, hogy dupla rétegű drop-stitch erősítést terveztek bele.

sword

DELFINO 10.6

Stabil, főleg túrázásra tervezett SUP. 15 cm vastag, 80 cm széles és 320 cm hosszú test. Különlegessége, hogy rendelkezik szörf vitorla csatlakoztatási ponttal, így akár vitorlázhatunk is vele.

delfi

 

Mindegyik deszka pumpával, evezővel és hátitáskával együtt kapható. Az ülő/álló felület minden SUP-nál csúszásgátlós krokodilbőr. A deszkák elején gumipántok biztosítják csomagjaink rögzítését, és a deszkákra akár csatlakoztathatunk kajak ülést is.

Nézd meg a WATTSUP deszkákat webáruházunkban!

2018 legjobb vízi szórakozása: a SUP

Állva evezés – ezt jelenti a SUP (Stand Up Paddle). A külföldön régóta népszerű sport itthon még csak most keresi közönségét és lehetőségeit. Gyorsan összefoglaljuk, amit tudni kell erről a csodás új élményről.

A SUP éppannyira megnyugtató élmény, mint amennyire sport. Megmozgat, de közben pihentet is. Egyedül és társaságban is csinálhatod. Lehet túra is, de akár meditáció is. Szél és hullámmentes napokon, nyugodt vizeken a csónakázás mellett a legjobb dolog, amit a vízen csinálhatsz.

A drop-stitch technológia miatt erősek a felfújható deszkák

A felfújható SUP deszkákat egy hátizsákban kiviheted a tópartra. A levegő mellett drop-stitch technológia gondoskodik a deszkák tartásáról, stabilitásáról és manőverezhetőségéről.

Ha még nem próbáltad, meg fogsz lepődni, mennyire stabilan lehet állni rajta, és milyen könnyű állva evezni. Külön előképzettség nélkül, bárki hamar belejön, aztán menthetetlenül beleszeret.

SUP-túra naplementében

Háttámlás deszkán evezhetünk ülve is, mintha kajakoznánk. A többszemélyes SUP-okon utasunk is lehet. Egy rövidebb túra tökéletes testi és lelki feltöltődést nyújt, ráadásul olyan szögből láthatjuk a természetet, a folyót vagy tavat, amilyenből még előtte sohasem.

Első a biztonság! Bár suppolni minden előképzettség nélkül lehet, és a deszkák nagyon stabilak, azért úszástudás és vízbiztonság nélkül csak mentőmellénnyel menjünk ki a vízre. Mindig legyen valaki, aki tudja, hol vagyunk, merre evezünk.

Több magyar folyón és tavon működnek már SUP-túra szervező vállalkozások, de magunk is kimehetünk bárhova evezni, ahol ezt külön nem tiltják a hatóságok. A legjobb ár/érték arányú deszkákat az aqualing.hu oldalon találod. A SUP deszkákról részletesebben itt olvashatsz. A saját deszkád kiválasztásánál fontos előre tudnod, hogy mire szeretnéd használni: lassú túrázásra vagy gyors evezésre, fontos a manőverezés vagy inkább legyen minél stabilabb, mert jógázni fogsz rajta. Minden SUP deszka evezővel és táskával együtt kapható.

Nézd meg az új SUP deszkákat az Aqualing kínálatában!