Szezonindító vegyszercsomag

Összeraktuk egy pakkba a legfontosabb vegyszereket, hogy megkönnyítsük számodra a medence tavasziasítását.

A jó idő beköszöntével, lassan a medencével is foglalkozni kell. Levenni a téli takarót, kitakarítani a medence alját és a vízfelszínt. Átnézni a gépészetet, kijavítani a hibákat, ha vannak.

A következő lépés a víz kondicionálása, amit legegyszerűbben és leggyorsabban vegyszerekkel végezhetünk el.

A medencevegyszerek, ha megfelelően használod őket, nem károsak az egészségre. Ahogy a kórokozókat és a szennyeződéseket hatástalanítja, a vegyszer elhasználódik a vízből.

A víz tisztasága csak folyamatos vegyszeradagolás mellett tartható fenn. A pH értéket és a fertőtlenítőszer mértékét az ideális tartományban kell tartani, hogy a szervezetünkre, bőrünkre ne legyen hatással a fürdőzés.

Ha nem használunk vegyszert, vagy nem jól, akkor a víz gyorsan algásodat. Az alga mindenhol megtapad, nagyon nehéz letakarítani. Egy kisebb (~3x3x1 m) medence vízcseréje akár napokig is eltarthat, mire leengedjük, feltöltjük, felmelegszik.

A medence tavasziasításról itt találsz egy ingyenes, hasznos kisokost.

Ahhoz, hogy tudjuk, miből mennyit kell a vízbe tennünk, először meg kell vizsgálnunk a medencénk vízét. Ezért van a csomagban vízelemző, ami a pH-t a klórtartalmat és a brómtartalmat képes mérni. Ha tudjuk az értékeket és a medencénk térfogatát, jöhet a kémia.

A szezonnyitó vegyszercsomagba tettünk pH csökkentőt (MínuszaPH) és algátlanítót (Dezalga). Ezek mellett fontos, hogy mindig legyen a medence vízében klóros fertőtlenítő (Aquamulti), és már fürödhet is a család!

Tovább a szezonindító vegyszercsomag termékoldalára!

 

Nagy medence határozó

Szeretnél saját medencét, de nem tudod, milyen legyen? Segítünk! Az Aqualing Medenceáruház 1991 óta jelen van a medencepiacon, nyugodtan rábízhatod magad a szakértelmünkre. Lássuk, mik a lehetőségek!

Épített vagy kész medence?

Az első kérdés, amit majd el kell döntened, hogy épített vagy kész medence legyen a kertben. Az épített medencéhez kivitelező kell, aki megtervezi, kiássa, lebetonozza, felépíti az egész medencédet. Előnye, hogy olyan lesz, amit csak szeretnél. Kérhetsz bele jacuzzit, vízesést, szinteltolást, bármit. Csak a pénz és a fantázia szabnak határt. Hátránya, hogy még a legolcsóbb medence is 1-2 millió forinttól indul, és több hónapos átfutással kell számolni. Előnye, hogy egyedi igényekre alakítható, téliesíthető, tartós, növeli az ingatlan értékét.

A kész medencék ezzel szemben egyetlen dobozban érkeznek, ami tartalmazza a vázat, a fóliát, a fali átvezetőket, és bizonyos esetekben a vízforgatót is. Csak össze kell rakni, és kezdődhet a pancsolás. Na, azért nem mindig ilyen egyszerű. Nézzük a részleteket:

Felfújható peremű medencék:

A kész medencék legolcsóbb kategóriája. Vízforgatóval együtt már 20.000 Ft-tól megvásárolhatók. A medencetest peremét felfújjuk levegővel, majd beletöltjük a vizet, ettől a medence fala kifeszül és felveszi a formáját. Előnye az ára, hátránya, hogy nem téliesíthető, általában 1-2 szezont bír ki.

Puhafalú medence
Felfújható peremű, puhafalú medence

Fémvázas medencék:

A fémvázas medencék fala még mindig csak az erősített PVC medence fólia, de a testet itt már egy fém vázszerkezet tartja. A felfújható peremű medencéknél jobb konstrukció, de 1-2 szezonnál többet ritkán bírnak ki, és szintén nem téliesíthetők.

Fémvázas medence
Fémvázas medence

Téliesítés: amikor a medencét vízzel együtt kint hagyjuk a szabadban ősztől tavaszig is. Megfelelő előkészítéssel, vegyszerezéssel és takarófóliával megelőzhető a fagykár. Előnye, hogy nem kell leengednünk a medence vizét és nem kell szétszednünk a medencetestet sem.

Fémfalas medencék:

Ezeknek a medencéknek már a fala is fémből készült. Két fajtájuk van, az első, amikor a galvanizált acélpalástot egy alsó és egy felső sín tartja egyben. Ennek a pereme vékony, és nincsenek külön merevítései. Ennél fogva ez az olcsóbb kategória.

 

Fémfalas medence
Fémfalas medence

A fémfalas medencék másik fajtája, a merevítő oszlopokkal, oldaltámaszokkal vagy omega-profillal erősített testű medencék. Ezeknek a medencéknek a mérete nagyobb is tud lenni, vannak 9 méteres modellek is. További előnyük, hogy téliesíthetők, tartósak és masszívak. 1,2 méteres magasságuk föld feletti telepítés esetén kellő biztonságot nyújt kisgyerekek és kisállatok számára. Hátrányuk, hogy az összeszerelésük már időigényesebb, de szerszámigényük minimális, és különösebb szakértelmet sem kívánnak.

Arra azért készülj fel, hogy ezek a medencék már nem a „reggel megveszem, délután fürdünk” kategóriába esnek.

Famedencék:

A Pontaqua Timber családja a kész medencék felső kategóriáját képviselik. A medencetest valódi, impregnált tömörfából van, ami ellenáll az időjárásnak és a víznek, a faváz tartja a belső, erősített PVC fóliát. Téliesíthető, és bármilyen kertben jól mutat.

 

Fából készült medence
Fából készült medence

Kompozit medencék:

A legtartósabb kész medence. Fa-műanyag (WPC – Wood Plastic Composite) kompozit panelekből épül fel. Ezt az anyagot gyakran használják közösségi teraszok burkolására.

 

Kompozit medence
Kompozit medence

Tartóssága és esztétikus textúrája miatt közkedvelt. A kompozit medence is téliesíthető. Elegáns külsejének köszönhetően még luxusingatlanokban is a kert dísze lehet.

Telepítési lehetőségek:

A fémfalas medencéktől felfelé lehetőség van a medence testet félig vagy teljesen földbe süllyeszteni. Ez utóbbi esetben egy épített medencéhez megszólalásig hasonlító medencénk lesz, de töredék áron. Fontos tudni, hogy a földbe süllyesztéshez már szakember kell. Fontos tudni, hogy milyen mélyen van a talajvíz, és, hogy szivárgás esetén hova fog elfolyni a víz (pl.: szomszéd gyógynövénykertje, saját pincénk).

Minden kész medencéhez van használati útmutató, ami lépésről lépésre segít összerakni a terméket, és leírja milyen előkészületi munkákra, anyagokra van szükség.

Ha betartjuk az előírásokat, akkor medencénk tartósabb és stabilabb lesz.

Hogyan láss neki:

Először is vizsgáld meg mekkora hely áll rendelkezésre a medencének. Számold bele, hogy egyes modelleknek extra helyigényük lehet a létra, az oldaltámaszok vagy a gépészet miatt. Ha megvan a méret, határozd meg a költségvetést, mennyi pénzt szánsz a medencédre. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor az összeget oszd el hárommal és abban az árkategóriában nézz medencét. Ezt a tanácsot azért érdemes fontolóra venni, mert, ahogy a medencék egyre profibbak, egyre több extra költséggel járnak, mint például alapozás, földmunka, esetleg betonozás, teherhordó járólapok, geotextília, induló vegyszerkészlet, stb.

Ha nagyjából megvan az elképzelés, konzultálj szakértővel. Az Aqualing Medenceáruház szaküzleteiben eladóink is tudnak segíteni. Mutass nekik fotókat a medence helyéről, kérj tanácsot, beszélgess velük, segíteni fognak. De bármikor írhatsz az info@aqualing.hu e-mail címre is, válaszolni fogunk, visszahívunk vagy továbbirányítunk egy specialistához. Üzleteink listáját itt találod.

Tetszett a cikk, megnézem a kész medencéket!

Új SUP-ok az Aqualing kínálatában

Úgy gondoljuk, hogy 2018-ban tovább növekszik majd az állva evezők tábora. A trendek azt mutatják, hogy egyre több tavunkon és folyónkon szerveznek SUP túrákat országszerte.

A felhasználók igényei egyre kifinomultabbak. Vásárlás előtt ma már tudatosan utánanéznek, melyik SUP deszka mit tud, milyen technológiára bízza rá az ember saját maga vagy gyermekei biztonságát, és a gondtalan vízi túrázás élményét.

Olyan deszkákat kerestünk, amik megfizethető árkategóriában a legtöbbet nyújtják a felhasználóknak. Választásunk végül a WATTSUP termékeire esett. Ezek a deszkák kiváló minőségű alapanyagokból készültek, stabilak, tartósak, könnyen kezelhetők, és nem utolsó sorban nagyon jól néznek ki.

A SUP deszkákat függőleges merevítők teszik stabillá és erőssé

A WATTSUP deszkákat drop-stitch technológia teszi stabillá és kellően merevvé. Ennek a lényege, hogy a deszka testében függőleges, rugalmas merevítők vannak, amik felfújt állapotban merevítik a deszkát, ami olyan hatású lesz, mint az öntött műanyag szörfdeszkák.

Az Aqualing-nél 5-féle SUP kapható 2018 tavaszától:

SAR 10

A csapat sportos tagja. Jól manőverezhető, akár hullámlovaglásra is alkalmas, stabil deszka. 15 cm vastag, 81 cm széles és 305 cm hosszú.

sar

 

ESPADON 11

A legbiztonságosabb SUP, emellett rendkívül gyors. 15 cm vastag, 81 cm széles és 335 cm hosszú.

espadon

MARLIN 12

Az elegáns túradeszka. Stabil, kényelmes SUP. 160 kg-ig terhelhető, ezzel a család legerősebb tagja. 15 cm vastag, 81 cm széles és 365 cm hosszú. Valóságos úszó platform.

marlin

SWORD 12.6

A család leggyorsabb tagja. Karcsú, 76 cm-es teste nyílként hasítja a vizet. 381 cm-es hossz és 15 cm vastagsága kényelmes hosszabb távú, intenzívebb tempójú túrákhoz. Különlegessége, hogy dupla rétegű drop-stitch erősítést terveztek bele.

sword

DELFINO 10.6

Stabil, főleg túrázásra tervezett SUP. 15 cm vastag, 80 cm széles és 320 cm hosszú test. Különlegessége, hogy rendelkezik szörf vitorla csatlakoztatási ponttal, így akár vitorlázhatunk is vele.

delfi

 

Mindegyik deszka pumpával, evezővel és hátitáskával együtt kapható. Az ülő/álló felület minden SUP-nál csúszásgátlós krokodilbőr. A deszkák elején gumipántok biztosítják csomagjaink rögzítését, és a deszkákra akár csatlakoztathatunk kajak ülést is.

Nézd meg a WATTSUP deszkákat webáruházunkban!

2018 legjobb vízi szórakozása: a SUP

Állva evezés – ezt jelenti a SUP (Stand Up Paddle). A külföldön régóta népszerű sport itthon még csak most keresi közönségét és lehetőségeit. Gyorsan összefoglaljuk, amit tudni kell erről a csodás új élményről.

A SUP éppannyira megnyugtató élmény, mint amennyire sport. Megmozgat, de közben pihentet is. Egyedül és társaságban is csinálhatod. Lehet túra is, de akár meditáció is. Szél és hullámmentes napokon, nyugodt vizeken a csónakázás mellett a legjobb dolog, amit a vízen csinálhatsz.

A drop-stitch technológia miatt erősek a felfújható deszkák

A felfújható SUP deszkákat egy hátizsákban kiviheted a tópartra. A levegő mellett drop-stitch technológia gondoskodik a deszkák tartásáról, stabilitásáról és manőverezhetőségéről.

Ha még nem próbáltad, meg fogsz lepődni, mennyire stabilan lehet állni rajta, és milyen könnyű állva evezni. Külön előképzettség nélkül, bárki hamar belejön, aztán menthetetlenül beleszeret.

SUP-túra naplementében

Háttámlás deszkán evezhetünk ülve is, mintha kajakoznánk. A többszemélyes SUP-okon utasunk is lehet. Egy rövidebb túra tökéletes testi és lelki feltöltődést nyújt, ráadásul olyan szögből láthatjuk a természetet, a folyót vagy tavat, amilyenből még előtte sohasem.

Első a biztonság! Bár suppolni minden előképzettség nélkül lehet, és a deszkák nagyon stabilak, azért úszástudás és vízbiztonság nélkül csak mentőmellénnyel menjünk ki a vízre. Mindig legyen valaki, aki tudja, hol vagyunk, merre evezünk.

Több magyar folyón és tavon működnek már SUP-túra szervező vállalkozások, de magunk is kimehetünk bárhova evezni, ahol ezt külön nem tiltják a hatóságok. A legjobb ár/érték arányú deszkákat az aqualing.hu oldalon találod. A SUP deszkákról részletesebben itt olvashatsz. A saját deszkád kiválasztásánál fontos előre tudnod, hogy mire szeretnéd használni: lassú túrázásra vagy gyors evezésre, fontos a manőverezés vagy inkább legyen minél stabilabb, mert jógázni fogsz rajta. Minden SUP deszka evezővel és táskával együtt kapható.

Nézd meg az új SUP deszkákat az Aqualing kínálatában!