A faszenes grillezés alapjai

Hogyan grillezük az egyes húsokat? Szárnyasok grillezése, Marhahús grillezése, Zöldségek grillezése.

A faszenes grillezés alapjai

Hogyan grillezük az egyes húsokat?

Szárnyasok grillezése

  • A csont nélküli combot, vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve direkt grillezéssel kb. 8-12 percig kell grillezni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatod meg.
  • A csontos szárnyast indirekt módon közepesen erősre kb. 30-40 percig kell grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul. Ha szereted az átsült bőrt, akkor a grillezés utolsó 5 percében a csirkemellet a bőrös oldalával lefelé forgasd és direkt módon grillezd.
  • Az egész csirkét, vagy pulykát óvatosan addig grillezd, hogy a folyadékok eltávozzanak belőle és a mell belső hőmérséklete elérje a 77ºC-ot és a szélén, a legvékonyabb részeken pedig a 82ºC-ot. (Ha egész szárnyas hőmérsékletét méred meg, mindig figyelj arra, hogy a hőmérő ne érjen csontot, ugyanis az elferdítheti a mért eredményt.)


Marhahús grillezése

  • Puha, szaftos steak elérése érdekében grillezés előtt 20-30 perccel vedd ki a bepácolt húst a hűtőből és hagyd állni. Miután leveszed a grill-rácsról a húst, akkor is hagyd állni 5-10 percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak.
  • A következő hússzeletet sütés előtt kend be vékonyan egy extra adag olívaolajjal, mielőtt a sütőrácsra helyezed.
  • A puha hátszínnél keményebb húsrészeket mindenképpen pácolni kell.
  • A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot, mint pl. gyümölcs,-vagy zöldséglevet, joghurtot, bort, vagy ecetet.
  • Annak érdekében, hogy elkerüld, hogy a hús felgöngyölődjön, vágd be a hús külső szélét kb. 1 ujjnyi távolságokban.

Zöldségek grillezése

El akarod kápráztatni vendégeidet? Szolgálj fel grillezett spárgát. Könnyű elkészíteni és csodálatos íze van!

  • A legtöbb zöldség nagyon könnyen megsül a grillen, így rajta kell tartani a szemedet.
  • Ha szereted a grillezett répát, a sült répa ízével a mennyekbe repülhetsz! Egyszerűen távolítsd el a héját, vagy tisztítsd meg és vékonyan kend be olívaolajjal és indirekt grillezéssel kb. egy, másfél órát süsd, amíg megpuhul.