Minden infó az algáról

Meleg időben az alga akár fél nap alatt elszaporodhat a medencében. Négy jellemző tünete van: síkosodni, nyálkásodni kezd a medence alja és a fala, egyre kevésbé áttetsző a víz, zöldes/sárgás színe lesz, zöld vagy barna moszatok kezdenek úszkálni a vízben.

Minden infó az algáról

Zöld a medence vize mit tegyek?

Az algák életének alapfeltételei a meleg víz, napfény és a széndioxid. Az alga spórái általában a széllel vagy esővel bekerülnek a vízbe, ezért a kültéri medencéknél nagyobb az algásodás esélye.

Az alga önmagában nem káros az egészségre, de a vele együtt elszaporodó mikroorganizmusok viszont okozhatnak egészségügyi problémákat. Amellett, hogy az algásodó medence nem szép, károkat okozhat a gépészetben is.

Az alga jelenlétének legfontosabb üzenete a számunkra az, hogy a víz nem tiszta, és abban elszaporodhatnak a mikroorganizmusok, velük együtt a kórokozók.

Leghatékonyabb módszer a megelőzés. A medence vízében mindig legyen algagátló szer, pl. Pontaqua Dezalga, ami mindenfajta algásodás ellen hatásos, és nem habzik, amitől ellenáramoltatós és masszázsmedencékhez is használható. A klóros fertőtlenítés tökéletes kiegészítője. Adagolás medence méretétől függően, a csomagoláson leírtak szerint történjen.

Medence algamentesítés

A megelőzés akkor hatékony, ha a víz klórtartalma folyamatosan az ajánlott szinten van, ezt legalább hetente egyszer ellenőrizzük, de nagy melegben akár többször is. Emellett kéthetente (nagy meleg esetén hetente) érdemes sokkoló klórozást végezni. A vízforgató rendszer naponta kétszer teljesen forgassa át a medence vízét. Melegebb vízben a klór bomlása gyorsabb, és az algák elszaporodása is élénkebb.

A Pontaqua BabyPool kifejezetten gyerekmedencékhez fejlesztett, klórmentes vízkezelőőszer. Bőrbarát, folyékony, pH semleges és algásodásgátlóval kombinált.

Fontos fegyver még az alga ellen a pelyhesítő, ami az apró szennyeződéseket, mint amilyen az alga is, pelyhekbe gyűjti, így azok fennakadnak a szűrőrendszeren. Pelyhesítőre akkor van szükség, ha a víz nem áttetsző, és a vízforgatás önmagában nem javít rajta, vagy már bezöldült a medencevizünk / benne úszik az alga.

Ha mégis bealgásodott a víz, akkor sincs minden veszve, 10 lépésben kitisztítható:

1. Először ellenőrizze a vízforgatót, hogy megfelelő teljesítményen működik-e.

2. Állítsa be a pH értéket 7,2-7,6 közé.

3. A szabadklór tartalmat emelje meg 3-5 mg/l értékre, a normál 0,6-1,0 mg/l értékről.

4. Tegyen a medencébe pelyhesítőt (Pontaqua Aquapak), és algaölőt (Pontaqua Dezalga).

5. A falakra telepedett algát kefével lazítsa fel.

6. Járassa a vízforgatót 12-24 órán át.

7. Hagyja leülepedni az algát 24 órán át, vízforgatás nélkül

8. Porszívózza ki a leülepedett algát. A kiporszívózott víz ne kerüljön vissza a medencébe. 

9. Csapvízzel töltse vissza a medencét.

10. Ha nem elég tiszta a víz, ismételje meg a folyamatot.

Az alga kellemetlen tud lenni, de érdemes felvenni vele a harcot, mert a vízcsere költséges megoldás, és a friss feltöltést is kezelni kell, különben a nyári hőségben naponta cserélhetjük a vizet.

Harcra fel hát az alga ellen!