Hogyan melegítsük fel a medence vizét szolár medencefűtés segítségével?

A szolárfűtés a medencevíz melegítésének legolcsóbb módja. Akkor is érdemes fűteni a vizet, ha egyébként meleg az idő, főleg, ha a családban van, aki inkább 28-30 fokos vízben szeret fürdeni.

Hogyan melegítsük fel a medence vizét szolár medencefűtés segítségével?

Ahhoz, hogy a Te medencéd számára leghatékonyabb szolár vízmelegítő módszert megtaláld, meg kell vizsgálnod a medence és a kert adottságait.

A szolár medence fűtés három fő típusa:

  1. szolár takaró: akkor válaszd, ha a medencét közvetlenül éri sok napfény
  2. szolár szőnyeg és szolárpiramis: akkor válaszd, ha napközben változik, hogy a kert melyik részét éri a nap
  3. szolár panel: akkor válaszd, ha a kertben van egy felület, amit egész nap megsüt a nap (pl. kerítés, tető)

Medence szolár takaró

A szolár takarót a víz felszínére kell helyezni, rögzíteni nem kell. Ha nem pontos a mérete, ollóval méretre szabható, az a fontos, hogy ráüljön a vízre. A buborékos fólia átengedi a napsugarakat, de a vízből nem engedi ki azokat, így melegítve a medencevíz felső 8-10 cm-ét. A meleg vizet vízforgató segítségével tudjuk elkeverni.

A szolár medence takaró másik nagy haszna az – és ezért érdemes bármelyik másik módszer mellé párhuzamosan használni -, hogy éjjel nem engedi visszahűlni a vizet, megkönnyítve a következő napi melegítést.

szolar medence futes

TIPP: A szolártakarót érdemes tavasszal beszerezni, mert jellemzően júliusra elfogynak a népszerű méretek.

Szolárszőnyeg

A szolár szőnyeg legfőbb előnye, hogy mobil, tehát könnyedén áthelyezhető oda, ahol éppen süt a nap. A szőnyeg a napon felmelegszik, a vízforgatóval pedig átvezethetjük a vizet apró kapillárisain, amik így feleszik a hőt és továbbviszik a medencének. A szolárszőnyeget a szűrés után kell bekötni, közvetlenül a befúvó elé.

szolar medence futes

Szolárpiramis vagy gyorsszolár

A gyorsszolár egy csigavonalban összetekert cső, ami a szolárszőnyeghez hasonló elven működik, annyi különbséggel, hogy nagyobb mennyiségű vizet tud melegíteni egyszerre. Könnyen és gyorsan ráköthető a medence keringetési rendszerére. Csöve kitekerhető, így a medencétől távolabbi napsütéses területre is elhelyezhető.

szolar medence futes

Szolárpanel

A szolár panel nagy, merev műanyag lap, amiben kapillárisok futnak végig. Ugyanúgy melegíti a vizet, mint a szőnyeg, viszont azzal ellentétben ez egész évben kint hagyható, tehát fix helyre telepíthető. Ha van olyan hely a kertben, amit egész nap megsüt a nap, akkor oda érdemes szolárpanelt telepíteni, és átvezetni rajta a medence vizét. Ilyen hely lehet egy tető, oldalfal, kerítés. A szolárpanel már akkor is hatékony, ha csak délelőtt süti meg a nap, így délutánra kellemes meleg vizet tud csinálni.

szolar medence futes

Mennyire hatékony a szolár fűtés?

A szolárfűtés hatékonysága több tényezőtől függ, elsősorban a napsütéses órák számától, ezért nehéz általános teljesítményeket meghatározni, de a tapasztalatok alapján, ideális körülmények között napi 2-4°C-t is képes emelni a medencevíz hőmérsékletén. Tehát a medencevíz hőmérséklete 20°C-ról 28°C-ra 1-2 nap alatt felmelegíthető velük, ha süt a nap.