Klórkisokos - Útmutató a medencevíz klóros fertőtlenítéshez

A medencevíz fertőtlenítésének leghatékonyabb módja még mindig a klórtartalmú vegyszerek alkalmazása. Semmilyen más módszer nem pusztítja el ennyire hatékonyan a kórokozókat és algákat, pedig a medencevíz tisztaságának ez a legfontosabb feltétele.

Klórkisokos - Útmutató a medencevíz klóros fertőtlenítéshez

Sokan ódzkodnak tőle, de valójában – megfelelő adagolás mellett –, semmilyen káros hatása nincs a szervezetre, viszont a baktériumokat, gombákat, algákat a leghatékonyabban a klór pusztítja a vízben. Fontos azonban, hogy a szabadklór tartalomnak a vízben 0,6 és 1,0 mg/l között kell lennie, különben nem tudja megfelelően kifejteni fertőtlenítő hatását. Emellett a víz pH értékét is 7,2-7,6 között kell tartanunk.

Ha valakinek klórérzékenysége van, vagy bébi pancsolót szeretne fertőtleníteni, akkor érdemes klórmentes fertőtlenítőt használni, mint pl. Aqualux A+B, Aquamax vagy BabyPool.

Állagát tekintve kétféle szilárd klórozószert kaphatunk: granulátumot (por) vagy tablettát. A granulátumból és a tablettákból van gyorsan és lassan oldódó, attól függ, mire van szüksége a medencénknek. A folyékony kiszerelést csak vegyszeradagoló berendezésekhez ajánljuk. A gyorsan oldódó klórozószerek azonnali fertőtlenítést biztosítanak, a szabad klórtartalmat azonnal megemelik, míg a lassan oldódók több mint egy hétig biztosítják a fertőtlenítő hatást, célszerű, hogy ilyen mindig legyen a medencében.

Ebben a cikkben segítünk eligazodni a sokféle klóros fertőtlenítő között, hogy megtaláld a te medencédhez legjobban passzoló fertőtlenítőt.

 

Tisztaklór

Klóros fertőtlenítő kisméretű medencékhez. A lassan oldódó, 20 g-os tablettás kiszerelésnek köszönhetően kisebb adagokkal tudjuk biztosítani a folyamatos fertőtlenítést.

Gyorsaklór

Stabilizált klórgranulátum (por), amit feloldva kell a medencevízbe önteni. Gyorsan hat, így feltöltésnél, sokkoló klórozásnál, algásodás esetén javasolt a használata.

Klórsokk

Gyorsan oldódó tabletta a klórszint hirtelen megemeléséhez vagy gyors beállításához. A 20 g-os tablettás kiszerelés gyorsan oldódik, gyorsan hat. Fóliás vagy műanyag medencénél csak feloldva szabad használni.

Aquachlor

Nagy kiszerelésű hipó vegyszeradagoló berendezésekhez, nagyméretű vagy közösségi medencék vízének fertőtlenítéséhez.

Aquamulti

Kombinált vegyszer, amiben a klór mellett algaölő és pelyhesítő is van. Használatával megelőzhető az algaképződés, folyamatosan biztosítja az átlátszó tiszta vizet. A 200 g-os tabletta kényelmes és hosszan tartó megoldás nagyobb medencék vizének kondicionálására.

Aquamulti mini

Kombinált vegyszer, amiben a klór mellett algaölő és pelyhesítő is van. Használatával megelőzhető az algaképződés, folyamatosan biztosítja az átlátszó tiszta vizet. A 20 g-os tabletta kényelmes és hosszan tartó megoldás kisebb medencék vizének kondicionálására.

Duo Mix Tabs

Klórsokk és Tisztaklór egyben. Kettős hatású, 20 g-os klóros fertőtlenítő tabletták textiltasakban. A gyorsan oldódó tabletta ad egy klórsokkot a víznek, majd a lassan oldódó tabletta segít szinten tartani a víz klórtartalmát a folyamatos fertőtlenítés érdekében. Egy heti adag egy tasakban.

Duo Plus Tabs

Kétfázisú, kettős hatású, 200 g-os klóros fertőtlenítő tabletta. A gyorsan oldódó fázis egy klórsokkot ad a víznek, majd a lassan oldódó fázis segít szinten tartani a víz klórtartalmát a folyamatos fertőtlenítés érdekében. Feltöltés után vagy a medence újra használatba helyezése előtt érdemes alkalmazni, nagyobb méretű medencékhez.

Trio Mix Tabs

Lassan oldódó 20 grammos klórtabletták, gyorsan oldódó 20 grammos klórtabletta és 1 db 25 grammos pelyhesítő tabletta egy textilzsákba csomagolva. A lassan oldódó tabletták hosszú ideig fejtik ki hatásukat a baktériumok és gombák ellen, a gyorsan oldódó tabletták sokkoló fertőtlenítést, a pelyhesítő tabletták kristálytiszta vizet biztosítanak. Nagyon egyszerű a használata, egy heti adag egy tasakban.

Multi Mix Tabs

Lassan oldódó, hármas hatású, 20 g-os klórtabletták, melyek biztosítják a fertőtlenítést, megelőzik az algásodást és pelyhesítenek, valamint gyorsan oldódó klórtabletták a sokkoláshoz. Minden egy textiltasakban, amire egy medencevíznek szüksége van. Textilzsákkal együtt a szűrőbe, vagy úszó adagolóba helyezhető, higiénikus adagolás.

Oxichlor

Kombinált klóros és aktív oxigénes fertőtlenítőszer. A klór gyorsan oldódik, sokkolja a vizet, majd az aktív oxigénes fertőtlenítő hosszan fejti ki hatását. 100 g-os kiszerelésű, használatra kész granulátum közepes és nagyobb medencékhez. Csökkentett klórtartalma miatt nem irritálja a szemet és az orrot.

Oxichlor Mini

Csökkentett klórtartalmú fertőtlenítő, ami aktív oxigénnel is fertőtlenít. Kis és közepes méretű medencékhez, illetve masszázsmedencékhez javasolt. 35 g-os granulátum adagok gyors és hosszantartó fertőtlenítő hatással, tasakokba kiszerelve.

Oxi Mix Tabs

Aktív oxigénes fertőtlenítés klórsokkal kombinálva. A klórsokk elbánik a baktériumokkal, gombákkal, algákkal, majd az aktív oxigénes fertőtlenítő tartja szinten a víz mentességét a kórokozóktól. 20 g-os tabletták egy textiltasakban a kényelmes és higiénikus vegyszeradagoláshoz.

Oxi Trio Tabs

Aktív oxigénes fertőtlenítő klórsokkal és pelyhesítéssel kombinálva. A klórsokk megemeli a klórszintet, és elpusztítja a kórokozókat, az aktív oxigénes fertőtlenítő szinten tartja a víz tisztaságát, ezalatt a pelyhesítő segít kiszűrni a vízben lebegő apró szennyeződéseket. Egy tasak – hármas hatás.

Sóbontó berendezés

A sóbontó berendezés szintén klórral fertőtlenít, de nem kell klórozó szert rakni a medencébe, csak sót. A sóbontó átalakítja a só klórtartalmát és azzal fertőtleníti a vizet. Egy jó minőségű sóbontó a medence klórszintjének megfelelően biztosítja a szükséges klórmennyiséget. Használatával jelentős mennyiségű vegyszer spórolható meg. Sóbontó mellett is szükségünk lehet pelyhesítő és algaölő adagolására.

Összefoglalás

A vízkezelés legfőbb vegyszerei a fertőtlenítő (klóros vagy aktív oxigénes), a pH szabályzó (+/-), és az algaölő. A medence helyétől, a napfény mennyiségétől, a víz minőségétől, hőmérsékletétől és a medence használatától is függ, hogy ezek milyen kombinációja tartja hosszú távon tisztán a Te medencédet.

 

Érdemes szakértővel konzultálni (Aqualing medenceáruházak, Medence tulajdonosok csoportja vagy Aqualing vegyészet), de néhány hetes próbálgatás után könnyedén kitapasztalható, hogy melyik vegyszerből mennyit igényel a víz.

Ajánlott termékek