Mi az a szkimmer?

A szkimmer egy nagyon hasznos eszköz a medence tisztán tartásához. A szkimmer jelentése az, hogy fölöző (skim [skɪm], ige: lefölöz, leszed habot, lehúz). A szkimmer dolga, hogy a vízfelszínen úszó szennyeződéseket gyűjtse össze. Nézzük pontosabban.

Mi az a szkimmer?

A medence takarításának három fő része van:

 1. Vízben úszó szennyeződések eltávolítása.
  Elvégzi: Vízforgató + papírszűrő vagy homokszűrő
 2. Medence aljára leülepedő szennyeződés eltávolítása.
  Elvégzi: kézi vagy automata porszívó
 3. Víz felszínén lebegő szennyeződések eltávolítása.
  Elvégzi: kézi leszedőháló vagy szkimmer

Medence szkimmer fajtái:

 • A legolcsóbb megoldás a kézi szkimmer (senki sem hívja így) vagyis a leszedőháló nyéllel, amikor mi magunk halásszuk le a felszínről a bogarakat, leveleket, szöszöket, egy rúdra erősíthető finom hálóval, ami vagy feszített vagy zsákos.
 • A belógatós szkimmer egy külön szerkezet, ami bármilyen típusú medencébe utólag elhelyezhető, és mint egy felszín közeli túlfolyó gyűjti a vizet, ezáltal odahúzza a szennyeződéseket.
 • A beépített szkimmer típusok a profi megoldások, ilyet általában épített vagy jobb minőségű föld feletti medencéknél látunk. Ezek a szkimmerek olyanok, mint egy nagy száj, amin a felszíni víz a szennyeződésekkel együtt folyik be. A szívóhatást az adja, hogy a szkimmer rá van kötve a vízforgatóra. A jobb szkimmereknek saját szűrőkosaruk van, ami a nagyobb leveleket (és értékes tárgyainkat) hivatott megfogni, mielőtt azok a szivattyúba kerülnének.
 • A feszített víztükrű medencéknél a szkimmer funkcióját tulajdonképpen a túlfolyó rács látja el, oda ül ki a szennyeződés vagy folyik le a szűrőbe.
 • Léteznek még robot szkimmerek, aki a vízen úszva (a medence porszívókhoz hasonlóan) takarítják a felszínt, összegyűjtve a leveleket és rovartetemeket.

A szkimmer ára nagyban függ a típustól és a mérettől. A drágább szkimmerek tartósabbak, jobban ellenállnak a vegyszereknek és az UV sugárzásnak, ezáltal tartják a színüket is.

Szkimmer részei

A szkimmer szája az a rés, ami a medencevíz felszínével kapcsolatban van, és amin keresztül a víz lefolyik a szűrőrendszerbe. A szájat egy ajtó védi, ami az egészen nagy szennyeződéseket, illetve vízen úszó játékokat fogja meg. A szűrőkosár a szkimmer leghasznosabb eleme, itt gyűlik össze a lefölözött falevél, haj, hab, bogár. Ennek az alján van a csatlakozás a csőhöz, ami a vizet a szivattyúba vezeti.

Egy szkimmer belülről – jól látszódik a szűrőkosár és a kis ajtaja

 

Szkimmer bekötése

Triviálisnak tűnhet, de kevesen gondolnak rá, hogy a szkimmert érdemes uralkodó szélirányba rakni. Ha a kertünkben van egy gyakori szélirány, akkor az segítheti a vízfelszínen úszó szennyeződéseket a szkimmer felé terelni. Így a szkimmer akkor is dolgozhat, ha nem megy a szivattyú.

Ha gyárilag vagy építéskor nem tervezzük be a szkimmert, utólag nem könnyű beszerelni, mindenképp szakembert érdemes hívni hozzá, hiszen csövezés is kell neki, és megfelelő vízzáró szigetelés.

Ha van lehetőségünk, akkor mindenképp szkimmeres medencét vegyünk, mert sokat könnyít a medence karbantartásán.

A szkimmert a szivattyú szívóágára kell kötni. A szkimmer szája fontos, hogy a víz szintjében legyen.

Mire jó a szkimmer?

A szkimmer fő feladata tehát leszívni a vízfelszínről az úszó szennyeződést. Emellett hasznos funkciója, hogy a kosara felfogja esetleg a számunkra értékes tárgyakat, mielőtt azok lefolynának a szivattyúhoz (bár a legtöbb szivattyúnak van előszűrő kosara, ami ugyanazt a funkciót látja el, mint a szkimmer kosara).

Emellett a szkimmer alkalmas még arra is, hogy vízkezelő tablettát tegyünk a kosarába, hiszen így az lassan oldódva, fokozatosan kerül bele a medence vizébe, és mi is látjuk, mennyi van még a tablettából. Ezzel kiváltható az úszó vegyszeradagoló használata. Ellenérv, hogy így a vegyszerezett, még nem elkevert víz megy közvetlenül a gépészetbe, ami hosszútávon megrövidítheti annak élettartamát. Ez függ persze a vegyszer típusától, a gépészet minőségétől, és a vegyszerezés intenzitásától is.

Medence szkimmer házilag

Az Aqualing szakértői, ismerve az okosan tervezett termékeket sosem javasolja, hogy házilag készítsünk bármilyen medencés eszközt, de tulajdonképpen bármi működhet szkimmerként, amit szívóágra tudunk csatlakoztatni, és a vízfelszínt képes fölözni. Ha a szivattyúnkon nincs előszűrő, akkor mindenképp meg kell oldani, hogy a nagyobb szennyeződések ne juthassanak be a keringető rendszerbe, pl.: egy hálóval, ráccsal vagy kosárral. Egy szkimmer ára egyébként nem sokkal drágább, mint ugyanazt házilag megcsinálni.