Milyen a tökéletes medence?

Egy medencét nem egyszerűen fürdésre vásárolnak... hanem a kikapcsolódást és a pihenést is szolgálja.

Milyen a tökéletes medence?

Egy medencét nem egyszerűen fürdésre vásárolnak... hanem a kikapcsolódást és a pihenést is szolgálja. Sőt, talán neked már maga a tervezés is hasonló élmény, és nehéz kivárni, míg az álommedencéd elkészül.

Ha még most nekilátsz a megvalósításnak, akkor az iskolai szünetben már élvezheted a medencéd.

Azonban rengeteg dolgot kell átgondolnod: a medence alakját, a terep elrendezését, a világítást, a medence környékének kialakítását, és sok egyebet. Ha nem tudod, hol kezdd, vedd számba ezt a három egyszerű lépést! Szerezz inspirációt cikkünkből, gondold át lépésről-lépésre, milyen medencét érdemes telepítened.

1. Gondold át, mire is fogod használni a medencét!

Amikor tervezgetünk egy medencét, akkor néha nehéz a realitások talaján maradni. Gondold végig, neked milyen célra kell a medence. Szeretnél reggelente úszni jó pár száz métert, vagy a gyerekekkel, barátokkal fogsz mókázni a vízben? Mert a két medence között nagy különbség van, leginkább a kivitelezés idejében és költségében is. Egy épített medence akár tízszer is drágább, mint egy készen vásárolt, majd a földbe süllyesztett medence. Ha építteted a medencét, akkor azt is át kell gondolnod, hogy milyen formája legyen, mert bármilyen szép is egy vese alakú, vagy egy egyedi formára tervezett medence, de nem mindig praktikus. Persze az is igaz, hogy egy szabálytalan formára tervezett medence úgy képes a kert részévé válni, mintha azzal együtt álmodtad volna meg.


Azonban, ha kisebb ráfordítással akarsz medencét kialakítani, akkor érdemes az előre gyártott fém falú medencék közül vásárolnod, amit ugyanúgy be tudsz süllyeszteni a földbe, mint az épített medencéket. Ez a megoldás sokkal kisebb munka, jelentősen kevesebb költség és ráfordítás, ráadásul pár nap alatt kivitelezhető. A készen kapható medencék formája és mérete elég széles skálán mozog, lehet kerek, vagy ovális, és a legnagyobb hossza 3,5 métertől 9,15 méterig terjed. Sőt, így abban is dönthetsz, hogy besülyeszted-e a medencét, vagy meghagyod a föld felett, mindkét esetben is lehet szép és otthonos környezetet varázsolni a medence köré. Ha gyerekek is vannak a családban, akkor érdemes lehet a medencét egyszerűen a földre állítani, hiszen létra nélkül nem könnyen mehetnek be a vízbe, így a kert teljesen biztonságos lesz. Ha besüllyeszted a medencét, akkor ne felejtkezz meg a biztonsági felszerelésekről sem!

Egy fém falú medence burkolata, környezete is lehet szép. Sok medencéhez készül különleges fa burkolat, ami gyönyörűen mutat egy kertben.

2. A környezet sem mindegy!

Miután elkészült a medence, érdemes gondolkodnod azon, hogy mi veszi körül. Ha elvonulásra vágysz, akkor érdemes olyan növényzetet telepítened a medence köré, amely kissé takarja azt, egy dolgot azonban fogadj meg: ne építs falat a víz köré, nem fogod jól érezni magad még akkor sem, ha csak a medence egy falához építesz mesterséges térelválasztókat. Inkább gondolkozz örökzöldekben, pavilonban, ha árnyékos pihenő helyet is szeretnél a medence partjára. A gyermekek védelme érdekében sem szükséges kerítés építése, földbe sűllyesztett medence esetében, inkább használj medenceriasztót.

3. Pihenj!

Miután elkészült a medencéd, semmi más nem maradt hátra, mint élvezni a vizet, a társaságot és nyarat!