Milyen sup deszka a legjobb nekem?

A sup vagyis a stand up paddle jelentése állva evezés, a sup deszka pedig a felfújható vízi jármű, ami olyan stabil, hogy állni is lehet rajta, sőt hosszú vízi túra megtételére is alkalmasak. Feltéve, ha jó supot választunk. Segítünk, hogyan megtaláld a számodra legmegfelelőbb állva evezős deszkát.

Milyen sup deszka a legjobb nekem?

A sup-ok népszerűsége azért növekszik ilyen gyorsan, mert ez egy könnyed vízisport, amihez nem kell sportolónak lenni. A felszerelés befér egy nagyobb hátitáskába, bárhol felfújható, és már mehetsz is a vízre. Lényegesen egyszerűbb és élvezetesebb, mint egy gumicsónak, felfújható kajak vagy vízibicikli.

Fő sup deszka típusok

Először is azt kell eldönteni, mire fogod használni a felfújható SUP deszkádat. Ezek a fő típusok, és a meghatározásuk, hogy melyik kinek való:

Allround SUP deszkák

Kezdőknek és azoknak, akik ritkán eveznek, és lassúbb tempóban. Ezek a deszkák a legkönnyebben manőverezhetőek és a legstabilabbak. Az allround SUP-okból létezik kis méret is, ami jó gyerekeknek is. Jellemzően kerekebb a deszkák orr része.

Allround SUP deszkák

Túra supok

Ezeket a deszkákat már tempósabb haladásra tervezték, nagyobb csomagtérrel. Formájuk is áramvonalasabb, orruk csúcsosabb. A manőverezéshez és a stabilitáshoz már kell némi gyakorlás. Akkor érdemes ilyet választani, ha úgy tervezed, hogy sokat fogod használni a deszkát és hosszabb vízi túráknak is szeretnél nekivágni.

Túra supok

Verseny SUP-ok

A race deszkák a legáramvonalasabbak, igazi rakéták. Keskenyek, hosszúak és hidrodinamikusak, hogy minél jobban hasítsák a vizet. Emiatt az egyensúlyozásukhoz és irányításukhoz komolyabb tapasztalatok kellenek. Azoknak ajánljuk, akiknek a sebesség a lényeg, és nem az első deszkájukat vásárolják, valamint túl vannak jó néhány sup túra úton.

Áramvonalas verseny deszkák

Sup deszka ár

Egy felfújható SUP árát az anyagok minősége, a mérete, a kiegészítők mennyisége, a márka erőssége és a dizájn határozzák meg. A legolcsóbb SUP-ok százezer forint alatt megvásárolhatók, de ezek teherbírása általában kicsi, műanyag evező jár hozzájuk és nem is tartoznak a tartósabb termékek közé.

A középkategóriás SUP márkák félkarbon evezőt adnak a deszkához, és jó eséllyel nem kínai a pumpája és a szelep a deszkán, így tartósabbak és masszívabbak is. Itt jellemzően színben, mintában is nagyobb a választék.

A prémium deszkák ára azért magasabb, mert jobb minőségű anyagokból készültek, esetleg különleges tervezés miatt is jobbak, és a dizájnjuk is modernebb, ahogy a kiegészítők is magasabb minőséget képviselnek.

Aqua marina, Aldi sup deszka, Gladiator vagy Decathlon sup?

A kínálat mára igencsak széles lett, és könnyű elveszni az ígéretek és különféle jelölések, mértékegységek között. A nagy áruházak jellemzően az olcsóbb deszkákat árulják, míg a szakkereskedések a jobbakat.

Ár/érték arányban két márkát mindenképpen érdemes lecsekkolni. A Hydroforce SUP az olcsóbb márkák közül a legjobbat nyújtja. Van kajakká alakítható deszkájuk és nagy túra SUP-juk is felszerelhető üléssel. Itt meg tudod nézni a kínálatukat.

A Gladiator SUP 2020-as újdonság a magyar piacon. Ők profi deszkákat gyártanak középkategóriás áron. Ilyen minőségű és felszereltségű SUPokat más márkák csak magasabb áron vagy akcióban kínálnak. A Gladiator deszkákat olasz szeleppel szerelik, és három év garancia van rájuk. A Gladiator dizájnja ráadásul elég menő is lett. Nézd meg itt!

Gladiator supperek profi deszkákkal

SUP deszka választás 6 lépésben:

 1. Mire szeretném használni?
  Néha evezek. Gyakran evezek. Profi vagyok.
 2. Melyik bír el engem?
  100-120-150 kg-ig legyen terhelhető a SUP csomaggal, kutyával együtt.
 3. Melyik méret lenne ideális?
  2-3-4 méter lenne az ideális számodra?
 4. Melyik dizájn tetszik?
  Csajos? Pasis? Uniszex? Művészi? Elegáns?
 5. Milyen minőséget szeretnék?
  Legyen jobb és tartósabb vagy olcsó, de jó?
 6. Mennyit szánok rá?
  100-200-300.000 Ft lehet az ára maximum?

Kevésbé ismert trükkök és tippek

A felfújható SUP-ok nagy részét 16-18 psi nyomásra tervezték, és eddig is kell őket felfújni. Általában bírják a nyomásváltozást, de egy maximumra fújt SUP a tűző napon károsodhat, ha menő benne a nyomás: elenged az illesztésnél, felpúposodik, ha elpattan benne a drop stitch szál, extrém esetben szétdurran. Érdemes kienegedni belőle egy kis levegőt, ha nem használod.

A jobb minőségű SUP-ok egyik nagy előnye, hogy a 16-18 psi nyomás mellett, ami a használathoz kell, további 2-8 psi extra nyomást is kibírnak (pl. Gladiator SUP), így mindenképpen hosszabb életűek, mint olcsóbb társaik.

Hydro-force SUP range

A szettben kapható sup evező legyen állítható, így be tudod magadnak állítani a méretet, és maximális kényelemmel használhatod azt.

A SUP-ok alapvetően nem nehezek, mégis kényelmesebb felfújva vinni őket, ha van rajtuk középen fogantyú. Egyes modellekhez gurulós táska jár, amivel könnyebb hordozni őket leengedett állapotban, kiegészítőkkel együtt.

Hasznos linkek:

SUPX.hu – Minden amit tudnod kell a supokról: tesztek, leírások.

Próbáld ki a legjobb supokat a győri Kalandmánia Sportközpontban.

Hydroforce SUP deszka részletek.