Milyen SUP deszka a legjobb nekem?

SUP deszka válastási segédlet tapasztalt evezősöktől. A SUP vagyis a "stand up paddle" jelentése állva evezés, a SUP deszka pedig egy felfújható deszka, ami olyan stabil, hogy állni is lehet rajta, sőt hosszú vízi túrák megtételére is alkalmasak. Feltéve, ha jó SUP-ot választunk. Segítünk, hogyan megtaláld a számodra legmegfelelőbb állva evezős deszkát.

Milyen SUP deszka a legjobb nekem?

A SUP-ok népszerűsége azért növekszik ilyen gyorsan, mert ez egy könnyed vízisport, ami igazán élvezetes is. A felszerelés befér egy nagyobb hátitáskába, bárhol felfújható, és már mehetsz is a vízre. Lényegesen egyszerűbb és élvezetesebb, mint egy gumicsónak, felfújható kajak vagy vízibicikli.

supok

A SUP nem csak evezés, hanem közösségi élmény is

Fő SUP deszka típusok

Először is azt kell eldönteni, mire fogod használni a felfújható SUP deszkádat. Ezek a fő típusok, és a meghatározásuk, hogy melyik kinek való:

Allround SUP deszkák

Kezdőknek és azoknak, akik ritkán eveznek, és lassúbb tempóban. Ezek a deszkák a legkönyebben manőverezhetők és a legstabilabbak. Az allround deszkákból létezik kis méret is, ami jó gyerekeknek is. Jellemzően kerekebb a deszkák orr része.

Túra supok

Ezeket a deszkákat már tempósabb haladásra tervezték, nagyobb csomagtérrel. Formájuk is áramvonalasabb, orruk csúcsosabb. A manőverezéshez és a stabilitáshoz már nagyobb gyakorlat kell. Akkor érdemes ilyet választani, ha úgy tervezet, hogy sokat fogod használni a deszkát és hosszabb vízi túráknak is szeretnél nekivágni.

Verseny SUP-ok

A race deszkák a legáramvonalasabbak, igazi rakéták. Keskenyek, hosszúak és hidrodinamikusak, hogy minél jobban hasítsák a vizet. Emiatt az egyensúlyozásukhoz és irányításukhoz komolyabb tapasztalatok kellenek. Azoknak ajánljuk, akiknek a sebesség a lényeg, és nem az első deszkájukat vásárolják, valamint túl vannak jó néhány SUP túra úton.

decathlon sup

Tipp: A Gladiator katalógusban további hasznos infókat találsz a SUP-okról. Töltsd le itt.

SUP deszka ár

Egy felfújható SUP árát az anyagok minősége, a mérete, a kiegészítők mennyisége, a márka erőssége és a dizájn határozzák meg. A legolcsóbb SUP-ok százezer forint alatt megvásárolhatók, de ezek teherbírása általában kicsi, műanyag evező jár hozzájuk és nem is tartoznak a tartósabb termékek közé.

A középkategóriás SUP márkák félkarbon evezőt adnak a deszkához, és jó eséllyel nem kínai a pumpája és a szelep a deszkán, így tartósabbak és masszívabbak is. Itt jellemzően színben, mintában is nagyobb a választék.

A prémium deszkák ára azért magasabb, mert jobb minőségű anyagokból készültek, esetleg különleges tervezés miatt is jobbak, és a dizájnjuk is modernebb, ahogy a kiegészítők is magasabb minőséget képviselnek.

Aqua marina, Aldi SUP deszka, GLADIATOR vagy Decathlon SUP?

A kínálat mára igencsak széles lett, és könnyű elveszni az ígéretek és különféle jelölések, mértékegységek között. A nagy áruházak jellemzően az olcsóbb deszkákat árulják, míg a szakkereskedések a jobbakat.

Ár/érték arányban két márkát mindenképpen érdemes lecsekkolni. A HYDRO-FORCE SUP az olcsóbb márkák közül a legjobbat nyújtja. Van kajakká alakítható deszkájuk és nagy túra SUP-juk is felszerelhető üléssel. Itt meg tudod nézni a kínálatukat.

A GLADIATOR SUP még újdonságnak számít a magyar piacon. Ők profi deszkákat kínálnak középkategóriás áron. Ilyen minőségű és felszereltségű SUP-okat más márkák csak magasabb áron vagy akcióban kínálnak. A GLADIATOR deszkákat olasz szeleppel szerelik, és három év garancia van rájuk. A GLADIATOR dizájnja ráadásul elég menő is lett. Nézd meg itt!

Hydro-force SUP család

SUP deszka választás 6 lépésben:

 1. Mire szeretném használni?
  Néha evezek. Gyakran evezek. Profi vagyok.
 2. Melyik bír el engem?
  100-120-150 kg-ig legyen terhelhető a SUP csomaggal, kutyával együtt.
 3. Melyik méret lenne ideális?
  2-3-4 méter lenne az ideális számodra?
 4. Melyik dizájn tetszik?
  Csajos? Pasis? Uniszex? Művészi? Elegáns?
 5. Milyen minőséget szeretnék?
  Legyen jobb és tartósabb vagy olcsó, de jó?
 6. Mennyit szánok rá?
  100-200-300.000 Ft lehet az ára maximum?

Kevésbé ismert trükkök és tippek

A felfújható SUP-ok nagy részét 16-18 psi nyomásra tervezték, és eddig is kell őket felfújni. Általában bírják a nyomásváltozást, de egy maximumra fújt SUP a tűző napon károsodhat, ha menő benne a nyomás: elenged az illesztésnél, felpúposodik, ha elpattan benne a drop stitch szál, vagy extrém esetben szétdurran. A jobb minőségű SUP-ok egyik nagy előnye, hogy a 16-18 psi nyomás mellett, ami a használathoz kell, további 2-8 psi extra nyomást is kibírnak (pl. GLADIATOR SUP), így mindenképpen hosszabb életűek és kevésbé sérülékenyek, mint olcsóbb társaik.

>>> Próbáld ki a legjobb SUP-okat egy teszt bázison! <<<

A szettben kapható evezők legyenek állíthatóak, így be tudod magadnak állítani a méretet, és maximális kényelemmel használhatod azt.

A SUP-ok alapvetően nem nehezek, mégis kényelmesebb felfújva vinni őket, ha van rajtuk középen fogantyú. Egyes modellekhez gurulós táska jár, amivel könnyebb hordozni őket leengedett állapotban, kiegészítőkkel együtt.

Hydro-Force sup