Nagy medence porszívó ajánló

Találd meg a legjobb porszívót a medencédhez! Milyen típusok vannak? Mire kell figyelni vásárláskor, mik a gyakori hibák, és mit kell tudni a medence takarításról? Egy blogposztban minden infó a medence takarító robotok és kézi medenceporszívók világáról.

Nagy medence porszívó ajánló

Melyik medence porszívó a legjobb nekem?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számodra, és a medencédhez legjobban passzoló takarítóeszközt 5 kérdést fel kell tenned magadnak:

 1. Mekkora a medence? – Porszívó vásárláshoz a legfontosabb adat a medence alapterülete, és nem a vízmennyiség.
 2. Milyen a burkolata? – fólia, polipropilén műanyag medence vagy csempe, esetleg beton. Nem minden porszívó tud mozogni minden felületen.
 3. Szükséges-e oldalfal és/vagy lépcső tisztítási funkció? – Egyes porszívók képesek a falra is felmászni és takarítani a lépcsőt is.
 4. Mennyire szeretnénk, ha automata lenne az eszköz? – A medence karbantartás több feladatot jelent, ebből az egyiket megspórolhatjuk teljesen. Bizonyos porszívók előre programozhatóak applikáción keresztül, megtanulják a medencénk adottságait, és maguktól takarítják azt. A másik véglet a kézi porszívózás, amikor mi takarítjuk a medencét saját erővel.
 5. Mennyi pénzt szánunk rá? – egy jobb medence porszívó ára akár a medence áránál is nagyobb lehet, de cserébe megspórol nekünk egy csomó időt és fáradtságot, valamint vihetjük tovább a következő medencénkbe is.

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, akkor könnyű lesz megtalálni a megfelelő medencetakarító eszközt.

Mire érdemes még figyelni?

Az akkumulátoros porszívók önjáróak, de több modell is van, aminek 220 V-os hálózati áramra van szüksége. Fontos megtervezni, hogy honnan fogjuk tudni megtáplálni biztonságosan. Nem jó, ha hosszabbító fut keresztbe a kerten, ahol a gyerekek vizes lábbal rohangálnak majd.

Medence porszívó megoldások

A medenceporszívók feladata a medence aljára leülepedett szennyeződés eltávolítása, illetve az oldalfara lerakódott por, esetleg alga eltüntetése, valamint a medence tisztítás kényelmesebbé tétele.

A medencetakarító porszívókat 4 kategóriába sorolhatjuk:

 • kézi porszívó, ami szívóágra csatlakoztatható
 • kézi porszívó, ami akkumulátoros, saját szűrőkosárral
 • automata porszívók
 • automata okos takarító robotok

A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás a kézi porszívó gégecső csatlakozással a medence szívóágára. Ez a porszívó a szivattyú erejét használva porszívózza a szennyeződést a szűrő felé. Ezzel úgy tudjuk takarítani a medencét, ahogy a szobában a szőnyeget szoktuk. Hetente egyszer érdemes megcsinálni. Ajánlatos lassan haladni, mert ha felkavarjuk a port a medence alján, nem lesz látható, és nehezebb összegyűjteni. Kézi porszívókat vehetünk szettben is, vagy külön porszívófejet, gégecsövet és rudat. Fontos, hogy ehhez a típushoz valamilyen szivattyúra lesz szükségünk, ami a szívóhatást létrehozza a porszívóban.

A következő kategória az elemes és akkumulátoros kézi medence porszívók, amik saját szűrőzsákkal rendelkeznek, így nincs szükség szívóági csatlakoztatásra, és a flexi csővel sem kell birkózni. Jellemzően gyerekmedence, jakuzzi porszívózásra szokták használni, ahol nincs szívóoldali csatlakozás, de kisebb föld feletti fémvázas medencéket is ki lehet velük takarítani kényelmesen. Ilyen például a Flowclear Aquatech porszívója.

medence porszivo

A következő lépcső az automata porszívók világa, ahol kézi erőre nincs szükség a takarításhoz, egyszerűen berakjuk a robotot a medencébe, az pedig takarít. A legolcsóbb és legegyszerűbb a mechanikus verzió, aminek nincs programja, hanem véletlenszerűen ugrál, csúszik a medence alján és gyűjti a szennyeződést. Például Frisbee, ami kis medencékhez kiváló választás.

Az egyel jobb porszívók képesek oda vissza haladni, és nagyjából a teljes aljzatot kitakarítani 1-2 óra alatt, például a Poolmaid.

A medence porszívók felső kategóriája az automata okos robotok, amik meg is tanulják a medence formáját és felületeit, és aszerint optimalizálják a takarítást. Árban még itt is nagy a szórás attól függően, hogy tud-e oldalfalra mászni, akkumulátoros vagy kábeles az áramellátása, illetve tartozik-e hozzá applikáció vagy sem. Az egyik csúcsmodell például a Tigershark, ami egy 20 méteres medencét is önállóan kitakarít.

Medenceporszívó kínálat megtekintése itt.

A legnépszerűbb medence porszívó modellek

Az Aqualing kínálatában a best seller porszívók a Pontaqua Phantom automata medencetisztító robot, a Pooltrend Jet, ami egy rettentő egyszerű, de nagyon ügyes porszívó kis medencékhez. Illetve a Pontaqua Oldalkefés porszívófej ECO.

Merevfalú vagy felfújható jakuzzikhoz a legjobb megoldás a Lay-Z-Spa akkumulátoros medence porszívó, amit masszázsmedencékhez fejlesztettek.

Kisebb földfeletti medencékhez jó választás lehet még a kedvező árú Skooba.

porszivo auchan

6 leggyakoribb probléma

 1. Érdemes figyelni a porszívó töltöttségére, mivel ezt nem minden modell jelzi ki pontosan, és előfordulhat, hogy ha sokáig áll, akkor nem fog elindulni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy meghibásodott. Érdemes használat előtt a gyári ajánlásoknak megfelelő ideig tölteni.
 2. A szivattyúra (szívóágra) csatlakoztatott kézi vagy félautomata porszívók használatakor figyelni kell arra, hogy a porszívófej és a cső is légmentes legyen. Ha levegő kerül a rendszerbe, az károsíthatja a szivattyút.
 3. Az automata porszívók okosak, de azért nem intelligensek még. Ennél fogva bizonyos akadályok kifoghatnak rajta. Ilyen például a beépített létra vagy korlát, ami alá akár be is akadhat. Ha bármi ilyesmi van a medencénkben, érdemes egyeztetni vásárlás előtt egy szakértő eladóval.
 4. Nincs olcsó porszívó, ami mindent tud. Ez egy kényelmi eszköz egy alapvetően luxus termékhez, a medencénkhez. Nem szabad nagy elvárásokat támasztani az olcsó medenceporszívókkal szemben. Elvégzik a feladatukat, de nem biztos, hogy minden szennyeződés típust maradéktalanul összegyűjtenek, és adott esetben szükség lehet a kézi porszívózásra is.
 5. Medenceporszívó házilag is készíthető, de nem javasolt. Kárt tehetünk a medence burkolatában, és a takarítás sem biztos, hogy kellően hatékony lesz, nem megfelelő csatlakozásokkal, és porszívófej, kialakítással.
 6. A medenceporszívókat csak a programjuk idejére hagyjuk a vízben, előtte utána vegyük ki, és tartsuk száraz helyen. A porszívók szigeteltek, de jelentősen megnövelhetjük az élettartamát, ha minimalizáljuk a víz alatt töltött időt. A medence méretéből és mélységéből adódóan a víz nyomása is hatással van a porszívóra.

Még több segítség

Ha még mindig bizonytalan vagy, kérdezz meg más medencetulajdonosokat saját tapasztalataikról itt: Medencetulajdonosok csoportja / Facebook

Az Aqualing Medenceáruház 9 üzlettel rendelkezik országszerte, ha teheted menj be az egyikbe, ahol szakértő eladók megmutatják az összes medenceporszívót, és segítenek a választásban. Sőt még akciós árakat is találsz majd. Boltlista itt.

medence takarítás