Sóbontó medencéhez

A vízfertőtlenítés következő szintje. Automatikus, környezetkímélő, kényelmes és költségtakarékos medencefertőtlenítés elektrolízissel. Tudj meg mindent a sóbontóról szakértőktől!

Sóbontó medencéhez

A sóbontós fertőtlenítés fogalma

A legkorszerűbb és legbiztonságosabb klóros vízkezelő eljárás, mely teljesen automatikus és a legalacsonyabb a fenntartási költsége. A medence vizébe jódmentes konyhasót kell feloldani, a szűrési körbe beépített sóbontó cella által előállított klór végzi a fertőtlenítést. A képződött kötött klórt a cella elbontja és visszaalakítja sóvá, így a fertőtlenítés során a só nem fogy a medencéből.

A medence vizébe 10 m³-enként 30 kg sót kell feloldani, ez a tenger sótartalmának kb. 5%-a. Ez az alacsony sókoncentráció a fürdőzőket nem zavarja, és az rozsdamentes fém (AISI 316) alkatrészeket sem károsítja. Utólag is könnyen beépíthető elektrolitikus automata sóbontó rendszer medencék és masszázs medencék vízfertőtlenítéséhez.

Medence sóbontó vélemények

Sóbontó használatának előnyei

 • Elmarad a klórozószer adagolása, biztonságos, klór vegyületekkel nem találkozik a felhasználó
 • A fertőtlenítőszer mindig jelen van a medencében, a só sohasem fogy ki a medencéből
 • Szabályozható a klórszint a medencében
 • Nincs kötött klór a vízben, ezért szagtalan, nem csípi a szemet, nincs uszodaszag
 • Alacsony üzemeltetési költség, ára néhány év alatt megtérül

A sóbontó készülék működési elve

A sóbontó elektrolízissel bontja a sót (NaCl) nátriumra (Na) és klórra (Cl). A klór azonnal feloldódik a vízben, hipoklórossavat (HOCI) képezve. A nátrium-hipoklorit végzi a fertőtlenítést, reakcióba lépve a vízben lévő szerves anyagokkal. A folyamat végén az elbontott só visszaalakul, és széndioxid gáz távozik a medencéből.

A medence fertőtlenítéséhez szükséges klórmennyiség folyamatosan keletkezik és a víz hőmérsékletétől függően használódik el fertőtlenítésre. A medence fertőtlenítéséhez szükséges klór bontási idejét, a víz hőmérséklet növekedésével emelni kell.

A medence vizében folyamatosan 0,5-1,0 mg/l szabad klór mennyiség állítható be, a só nem fogy ki medencéből és akkor is van fertőtlenítés, ha a szűrő és a medence sóbontó nem üzemel.

sóbontó bekötése

Tévhitek a sóról

 • Gyakran felmerülő tévhit, hogy a medence fertőtlenítés megoldható sóval. Sóbontó berendezés nélkül sót tenni a vízbe nem jó ötlet. Semmi jótékony hatása nincs, viszont lerakódik a gépészetre.
 • Fontos tudni, hogy a sóbontó is egy klóros fertőtlenítő módszer. Ha valamelyik fürdőzőnél klórérzékenységet mutattak ki, akkor érdemes aktív oxigénes vagy brómos fertőtlenítőket használni klóros helyett.
 • Sokan hiszik, hogy a sóbontó egymaga megoldja a vízkezelést, de ez nem igaz, a sóbontó csak a fertőtlenítést végzi el, mellette szükséges a pH érték folyamatos ellenőrzése és beállítása, valamint algaölő adagolása.

Sóbontó házilag

Sóbontó házilag való elkészítése nem javasolt, hiszen a fertőtlenítés miatt fontos a precíz működés. Ezen kívül a professzionális sóbontók számos egyéb kényelmi funkciót is kínálnak a medencetulajdonosoknak.

A sóbontó főbb részei

 • Elektromos tápegység
 • Elektrolitikus öntisztító cella
 • Áramlásérzékelő vezérlőegység

Legjobb sóbontó készülékek

A legolcsóbb, de már hatékony sóbontó a Pontaqua ZLT, ami 25 m3 alatti medencék fertőtlenítésére alkalmas. Átlátszó cellája és a státuszokat jelölő színes LED igazán látványossá teszi. Könnyű használat, alacsony működési költség miatt népszerű termék.

sóbontó intex hayward

A professzionális sóbontókat a Hayward gyártja Aquarite néven, de a csúcsmodell az Aquarite Plus berendezés, ami egy komplex medencevezérlési rendszerrel ellátott sóbontó berendezés pH és redox szondával, WIFI vezérelhetőséggel. Szintén népszerű a Salt & Swim 2.0+ modell, egyszerű kezelhetősége mellet igazi újdonság a mobil appos Bluetooth vezérelhetősége.

A sóbontók nem olcsó termékek, viszont évekre megoldják a medencevíz fertőtlenítését, amivel komoly összegeket spórolhatunk a vegyszerhasználaton.

 

sóbontó készülék