WPC – Mit kell tudni a kompozit burkolatról?

Nem fa, nem műanyag, hanem a kettő ügyes keveréke. Egy olyan burkolóanyag, amiről jó, ha tudsz te is. Tartós és könnyen használható, jól munkálható anyag, ezért olyan népszerű. És már medencékhez is használják.

WPC – Mit kell tudni a kompozit burkolatról?

Mi is az a WPC

A WPC (Wood Plastic Composite) jelentése fa és műanyag keverék. Általában 45-50%-ban tartalmaz farostot vagy faforgácsot és hőre lágyuló műanyagokat: polipropilént, PVC-t vagy polietilént. Ezek mellett a WPC tartalmazhat még kémiai adalékanyagokat, biomasszát és/vagy egyéb szervetlen töltőanyagokat is. Ezek célja sokféle lehet: UV védelem, vízhatlanság, rovarvédelem, égéskésleltetés, ütésállás.

Gyártás során az olvasztott műanyagokat és a faforgácsot összekeverik, majd a masszát a kívánt formára sajtolják. Készülhet újrahasznosított anyagokból is. Legnagyobb előnye a fával szemben, hogy hő megmunkálással bármilyen formára alakítható, és jóval alacsonyabb a karbantartási igénye.

Az új generációs WPC burkolatok már PVC bevonattal rendelkeznek, ami tovább növeli tartósságukat és csökkenti kezelési igényüket és a színfakulás esélyét.

Legnépszerűbb felhasználási területe a kültéri deszkapadló burkolatok (teraszok, stégek), mivel a fánál lényegesen tartósabb, viszont textúrájában hasonlóan természetes hatású. Ellenáll a korróziónak, pedig a vizet a fához hasonlóan szívja magába. Emellett korlátok, szegélyek, sőt bútorok alapanyagaként is egyre gyakoribb.

A WPC medencék

Ezt a csodás anyagot, már kész kerti medencék testének készítéséhez is használják. A Pontaqua Kompozit medencéje WPC panelekből állítható össze különösebb szerszámigény és szakértelem nélkül. A fentiek ismeretében könnyű elhinni, hogy a piacon ez a legtartósabb kész medence.

Föld felett is telepíthető, de akár félig vagy teljesen földbe is süllyeszthető. Vízzel együtt téliesíthető, és megfelelő karbantartás mellett évtizedekig élvezhetjük benne a nyári fürdőzést.