A kosárban: 0 termék
bejelentkezés | regisztráció
Hírlevél
GYIK.
vásárlási információ
vízkezelési útmutató
téliesítési útmutató
---- ÚJDONSÁGAINK ----
---- AKCIÓK ----
Magyar Uszodatechnikai Egyesület APSP

Vegyszeradagoló

Vegyszeradagolás, uszodavíz fertőtlenítés

Az automata vegyszeradagolók jelentősen megkönnyítik a vízkémiai paraméterek ideális értéken tartását. Ezek a fontosabb, általunk javasolt értékek a következők:

PH érték: 7,2-7,4

Szabad aktív klór (mg/l): 0,3-1,0

Összlúgosság (mg/l): 80-120

Összkeménység (mg/l): 200-400

Fontos a megfelelő teljesítményű adagolószivattyú kiválasztása a medence térfogatának ismeretében. Gyakorlati tapasztalatok alapján a következő összefüggés állapítható meg:

Medence térfogat (m3)

Adagoló szivattyú kapacitása(l/h)

100

3

500

5

1000

10

2000

20

A vegyszeradagolók típusa alapján megkülönböztetünk analóg, vagy szondával vezérelt adagolószivattyúkat. Az analóg berendezések mérés és visszacsatolás nélkül adagolnak, a teljesítmény szabályzás bizonyos típusoknál biztosított. 
Vegyszeradagolásnál pH csökkentésként savat, továbbá fertőtlenítőszert szükséges adagolni, a fertőtlenítőszer lehet klór alapú szer, vagy hidrogénperoxid. Ezen vegyszerek koncentrációját folyamatosan szabályozni kell a medencevízben, ezért ilyen célra csak a szondával ellenőrzött berendezések alkalmasak. A kialakítástól függően megkülönböztetünk adagolószivattyúval és vezérlővel egybeépített úgynevezett kompakt berendezéseket, valamint külön vezérlőegységgel és külön adagolószivattyúkkal rendelkező modulos rendszereket. Az utóbbiak előnyei, hogy egy vezérlőegység akár több (max. 5 db) adagolószivattyút is felügyelhet, így akár megoldható egy vezérlőegységgel két külön medence pH és fertőtlenítőszer adagolása egyidejűleg, vagy egy medence pH és fertőtlenítőszer adagolása kiegészítve algaölőszer és pelyhesítőszer adagolással együtt.
A szondával vezérelt berendezések lehetnek pH szondás, szabadklór szondás, valamint egyszerűbb redox potenciál (ORP) szondával rendelkező berendezések. A vegyszeradagolók így alkalmasak a külön pH, külön Redox (ORP), pH/Redox vagy pH/szabadklór mérésre és szabályozására. Hidrogénperoxid, pelyhesítőszer valamint algaölőszer adagolására a programozható adagolószivattyúk alkalmasak, melyeknél beállítható a folyamatos adott térfogatáramon történő adagolás, illetve beállítható az adott mennyiségű vegyszer beadagolása napi, heti bontásban.
A szondák elhelyezése lehetséges külön szondatartó cellában, valamint közvetlenül a vízforgató kör csővezetékébe szerelt ún. „in line” módon lehetséges. A külön szondatartó cellás rendszerek előnye, hogy külön áramláskapcsolóval vannak felszerelve, így a rendszer leállításakor a áramlásakor egyből ún. „készenléti állapotba" kerülnek, azaz nem adagolnak. 
Az adagolás módja szerint megkülönböztetünk membrán dugattyús, valamint perisztaltikus adagoló szivattyúkat.


ügyfélszolgálat
adatvédelmi nyilatkozat
2018: Aqualing Uszodatechnika

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
webgalamb