A kosárban: 0 termék
bejelentkezés | regisztráció
Hírlevél
GYIK.
vásárlási információ
vízkezelési útmutató
téliesítési útmutató
---- ÚJDONSÁGAINK ----
---- AKCIÓK ----
Magyar Uszodatechnikai Egyesület APSP

Vízkezelési Útmutató

 

 

Kezelési Tanácsok

Tartalomjegyzék:

- A medenceápolás lépései
- Alapismeretek
- A víz kémiai egyensúlyának beállítása
- Fertőtlenítés
- Algátlanítás
- Pelyhesítés
- Kombinált vízkezelő szerek
- Karbantartó szerek
- A víztérfogat kiszámítása
- Alternatív víztisztási módszerek
- Probléma megoldó táblázat
- A víztérfogat kiszámítása
- Vízkezelési KISOKOS

 

Tájékoztatónkban bemutatjuk medencéje karbantartásának lépéseit. A PONTAQUA professzionális vegyszercsaládban, minden olyan termék megtalálható, mely a medence és a környezetének tisztántartásához szükséges.

 

Medenceápolás lépései

 

 

ALAPISMERETEK

Szűrés - vízforgatás


A medence vizének tisztántartása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk. Ezek a felszínén úszó, illetve a vízben lebegő szennyeződéseket szűrik ki. A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolítására víz alatti porszívót használunk. 

 

   1. A víz kémiai egyensúlya

   ideális pH érték 7,2-7,6

 savas  semleges lúgos

 


A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

pH-érték
A legelső teendő a kémhatásának beállítása.  Ezt a pH érték mutatja egy 0-14 fokozatú skálán, melyen a 7 a semleges érték. Ez alatt az érték alatt a víz savas, fölötte lúgos jellegű. A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így ez alatti érték nem ajánlott. A 7,8 fölött sem ajánlott, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és a klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken.

A medence vizének ideális pH-értéke 7,2 - 7,6!
A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után a legtöbb esetben az derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója.


Összlúgosság (angolul: total alkalinity - TA)
Ez a víz pH ingadozással szembeni ellenálló-képessége, melyet az AQUACHEK vízelemzővel mérhetünk meg. Minél nagyobb az eltérés az ideálistól, annál több vegyszert kell használni, amely így végül jobban irritálhatja szemünket, bőrünket.

Vízkeménység
A vízben oldott kálciumsó és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, ezért vízkő válik ki a medence falán, a csővezetékekben és a homokszűrőben, jelentős károkat okozva a gépészeti egységekben. Vegyszerezéssel a vízkő kiválását akadályozhatjuk meg. 

Tovább a pH beállító szerekhez...

  2. Fertőtlenítés 


Fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják, a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat, mint a baktériumok, algák, gombák, vírusok. Néhány fajtája a vízben terjedve betegséget vagy fertőzést okozhat. Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá változhat. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk.

Szabadklór-tartalom (angolul: free chlorine - FC) A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom (angolul: free chlorine - FC) literenként 0,6-1,0 mg.  Kisgyermekek, illetve klórral szembeni érzékenység esetén klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek használhatóak, vagy alternatív vízkezelő eljárásként sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is használhatóak.

Tovább a fertőtlenítő szerekhez...

   3. Algátlanítás 


Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algaölőszer szintje a vízben jelentősen csökken, már 12 óra elég arra, hogy a medence bealgásodjon. Ez azonban
teljes mértékben megszüntethető sokkoló klórozással, mely során a klór szintet a 2-3 szorosára emelik. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26 °C felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.

Tovább az algaölő szerekhez...

   4. Pelyhesítés  


A medencevízben lebegő apró szennyeződéseket a szűrő nem minden esetben képes kiszűrni. A medence vize ezektől az anyagoktól zavarossá válik, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni. A pelyhesítőszerek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze. Ennek eredményeként a részecske méret az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak ezek a szennyeződések is.


   Kombinált vízkezelő szerek

A víz tisztántartásának megkönnyítésére olyan vegyszereket fejlesztettünk ki, amelyek a fertőtlenítő szereken kívül tartalmaznak más fontos vízkezelő anyagokat is. Pl.: algaölő, pelyhesítő.

Tovább a fertőtlenítő szerekhez...                                                                                                         


  Klórmentes vízkezelő szerek

A klórmentes vízkezelő szerek aktív oxigén vagy bróm segítségével végzik a fertőtlenítést. A medencevíz tisztaságát védik a terjedő baktériumok, algák és gombák ellen.

Tovább a klórmentes fertőtlenítő szerekhez...

   Karbantartó szerek  

 A medence falának és környezetének tisztántartása elengedhetetlenül szükséges. 20 éves tapasztalattal a legfejlettebb technológiai eszközökkel és a világ vezető uszodatechnikai és takarítószer gyártóival közreműködve fejlesztettük ki mindent kielégítő termékeinket.

Tovább a karbantartó szerekhez... Alternatív víztisztítási módszerek

Elektroklórozás (sóbontás)


  Ez a módszer számos előnnyel kecsegtet, mivel kiváltható vele a klórozószerek alkalmazása. Az eljárás során a medence vizébe sót oldanak fel. Ez az alacsony sókoncentráció a tenger sótartalmának mindössze 5 %-a, így a fürdőzőket nem zavarja, és a fém alkatrészekre sincs káros hatással.
Más sóbontókhoz képest a Pontaqua automata készüléke fele só mennyiséggel üzemeltethető, így garantálva maximális komfortot (25 kg só/10 m3 víz). Magán medencék és közfürdők számára is ideális választás.

Előnyei:
Teljesen automata vegyszerellenőrzés és adagolás
Elmarad a klórozószer adagolása, biztonságos
Az agresszív klór vegyületekkel nem találkozik a felhasználó
Nincs kötött klór a vízben, ezért szagtalan és nem csípi a szemet
Alacsony üzemeltetési költség, ára néhány év alatt megtérül, öntisztító, nem igényel karbantartást

Teljesen automatizált vízkezelő rendszer a sóbontóhoz egyszerűen integrálható Pontaqua pH/Redox egységgel lehetséges, mely a pH ellenőrzését és beállítását végzi el beavatkozás nélkül. Ózongenerátorok


  Az ózonos vízkezelés során a levegő oxigén molekuláit alakítják háromatomos molekulává, azaz ózonná, melyet közvetlen juttatnak a medencevízbe. Ezek az ózonmolekulák a vízben feloldódnak és az így felszabaduló aktív oxigén atomok a baktériumokat, gombákatés vírusokat elpusztítják. Továbbá az egyéb szennyezőket (mint pl. vas, mangán, stb.) az uszodarendszer mechanikai szűrőjében, csapadék formájában kiszűrhetővé teszik.


Előnyei:
A víz összetételét nem változtatja meg, pH semleges
A víz keménységét a kívánt értékre csökkenti
A medence légterének levegője friss illatúvá válik
Nem okoz allergiás tüneteket (bőrpír, szemcsípés)
Nem terheli a környezetet


UV fertőtlenítés 
Az UV sugaras fertőtlenítés lényege, hogy vegyszerek hozzáadása nélkül a vizet UV fénnyel kezeljük, melynek hatására a vízben található baktériumok, vírusok, gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak.
Az UV lámpa  a szem számára nem látható (253,7 nm hullámhosszú UV-C) sugárzást bocsát ki. Ez a sugárzás megöli a baktériumokat, vírusokat, és az egysejtű élőlényeket, lehetetlenné teszi az elszaporodásukat, ezzel jelentősen csökkentve az adagolandó fertőtlenítőszer mennyiségét. Kiegészítő vízkezelésként  aktív oxigénes fertőtlenítést ajánlunk.
A lámpák élettartama 9000 üzemóra. Az UV sugaras eljárás zárt rendszerben történik, semmilyen negatív hatása nincsen a vízre, vagy az emberi szervezetre nézve.

Az UV fertőtlenítés előnyei:

Friss, tiszta és átlátszó medencevizet biztosít
Hatékonyan és biztonságosan fertőtleníti a vizet
Jelentősen lecsökkenti a klór és egyéb vegyszer szükségletet
Csökkent klórszag, így bőr és szemirritáció
A hagyományos módszereknél környezetkímélőbb alternatív fertőtlenítési eljárás 
NÉHÁNY JÓ TANÁCS ARRA AZ ESETRE, HA A MEDENCE VIZE NEM TISZTA

 


További gyakran felmerülő problémák


- Sok a szerves anyag a medencében: a használaton kívüli medencét mindig takarjuk le, hogy megóvjuk a belehulló falevelektől, rovaroktól és egyéb szennyeződésektől. A víz felszínét, és a medence alját rendszeresen kell tisztítani leszedőháló és porszívó segítségével.

-Nyálkás, csúszós a medence fala: alga képződött a medence falán

-Érdes a medence fala: vízkő képződött a medence falán

-Kellemetlen a víz szaga: szinte minden esetben le nem bomlott szerves anyagokról van szó, amelyek kellemetlen szagot árasztanak a túl kis mennyiségben beadagolt klór következtében. A klór hatékonyságának érdekében a pH-értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be.

- Bőr- és szem irritáció: mind a túl nagy, mind a túl kicsi pH érték okozhat bőr- és szem irritációt. a pH értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be.

A víztérfogat kiszámítása

 

 

Vízkezelési KISOKOS

A leggyakrabban előforduló problémák megoldására.

   A vízelemző használatával a víz pH-ját,
klór tartalmát, összlúgosságát mérhetjük meg. Indikátorpapíros változat.
50 db méréshez elegendő.


ügyfélszolgálat
adatvédelmi nyilatkozat
2018: Aqualing Uszodatechnika

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
webgalamb