7 tipp a puhafalú medencéd telepítéséhez

Mindjárt itt a nyári szünet, ez az ideális időszak a puhafalú medencék elővételéhez. Épp ezért szeretnénk neked pár tippet adni a fémvázas-, vagy felfújható peremű medencéd telepítéséhez.

7 tipp a puhafalú medencéd telepítéséhez

A puhafalú medencék (felfújható peremű vagy fémvázas) évtizedek óta töretlenül népszerűek, mivel olcsók, könnyen felállíthatóak, és nincs nagy helyigényük. A fürdési élmény ugyanaz, mint egy épített medence esetében, de a költségek sokkal alacsonyabbak. Fontos előnyük még a mobilitás, bárhol felállíthatók, ahol fel tudjuk tölteni vízzel, és áramellátást tudunk biztosítani a vízforgatónak.

1. Kövesd a használati útmutatót!

Érdemes követni lépésről lépésre, mert így az időnk és energiánk spórolása mellett azt is megelőzhetjük, hogy a rossz építési sorrend miatt esetleg valamelyik elem megsérüljön.

Ha valamiért nincs meg a kézikönyv, akkor szerezd be a weboldalunkról, igényelj egyet az ügyfélszolgálatunkon vagy nézd meg a videókat a Youtube csatornánkon.

Fémvázas medence felállításáról szóló videót ide kattintva találod!

Felfújható peremű medence feltöltéséről szóló videónkat ide kattintva találod!

 2. Válaszd ki a területet!

Válaszd ki a területet, ahova a medencéd szeretnéd felállítani. Fontos, hogy a teleknek ez a része sík terület legyen, és a vízforgatónak legyen áram.

Ha nem sík felületre helyezed a medencédet, akkor az a víz súlya miatt eldeformálódhat, és a tartóelemek egyenetlen terhelés miatt hamarabb használódnak el. Legjobb, ha vízmértékkel ellenőrzöd a területet, mielőtt elkezded a medence telepítését.

A hely méretéhez számold hozzá a vízforgató és a létra helyét is. A létrának szintén vízszintes talajon kell állnia, hogy biztonságosan tudjátok használni.

3. Tisztítsd meg a területet!

A talajról a termőréteget távolítsuk el, nehogy valami kihajtson a fólia alatt és kiszakítsa azt.

Tisztítsd meg a területet a kavicsoktól, kiálló gyökerektől és egyéb éles tárgyaktól is.

Megjegyzés: Az aljtakaró jó befektetés, és segít megvédeni a medence alját a kemény felületek által okozott kopástól. Ha nincs ilyen a medencéhez, vehetsz hozzá külön is vagy jó alternatíva még a geotextília, amit barkács és kertészeti üzletekben tekercsben árulnak.

4. Legyen megoldásod a víz elvezetésére!

Lehet, hogy nyilvánvalónak tűnik, de mindig jó ötlet olyan helyre tenni a medencét, ahol jó a vízelvezetés. Ne csak a szezon végére gondolj ilyenkor, amikor le kell engedned a vizet a medencéből, hanem a játék közben kifröccsenő vízre is.

Ha valami véletlenül kiszakítja a fóliát, tudnod kell, hogy a víz hova folyik majd el. Nem jó, ha a szomszéd pincéjét vagy a veteményesed áztatod el.

5. Tartsd távol a medencéd a fáktól!

Ha a medencét fa alá helyezed, akkor a víz állandóan tele lesz falevéllel és a fáról lehulló rovarokkal. Ez nem csak bosszantó, hanem a víz szűrése során is problémákat okozhat.

Megjegyzés: A medencetakaró használata időt és pénzt takarít meg neked, hiszen a karbantartás során kevesebb szennyeződést kell eltávolítanod a medencéből.

6. Kondicionáld a vizet!

Ahhoz, hogy a medencéd vize átlátszó, tiszta és kórokozóktól mentes legyen, vegyszereket kell használnod. Ehhez nem kell kémikus végzettség, az Aqualing vízkezelési útmutatójában minden infót megtalálsz.

Az olyan vízben, amit nem kezelnek vegyszerekkel, rövid időn belül elszaporodnak a kórokozók, zavaros lesz és algásodni kezd. Az alga pedig tönkreteszi a gépészetet, és nagyon nehezen eltávolítható utólag.

Fontos: csak bevizsgált, európai engedélyekkel rendelkező vegyszereket szabad használni, azokat is csak a megfelelő, előírt adagolási mennyiségekben.

Kisebb medencékhez létezik kombinált vegyszer, ami kényelmessé teszi a vízkezelést. Ilyen a Trio Mix tabs, az Aquamulti és a BabyPool.

Megjegyzés: A szűrőpatronok tisztítása, öblítése minden használat után növeli azok hatékonyságát és élettartamát!

7. Vedd figyelembe a levegő hőmérsékletét!

Ha a levegő hőmérséklete tartósan alacsonyabb, mint 10°C, akkor érdemes a medencét szétszedni, kitakarítani, és száraz helyen tárolni, ahol a télen sincs 4°C-nál hidegebb.