Vízkezelési útmutató

Tájékoztatónkban bemutatjuk medencéje karbantartásának lépéseit

A medencét célszerű csapvízzel feltölteni, ezzel jelentősen megkönnyítjük a vízkezelést, és a fontos értékek könnyebben beállíthatók. Nem javasoljuk kútvízzel vagy esővízzel feltölteni a medencét, mert ezeknek a vizeknek a tulajdonságai jelentősen eltérhetnek a fürdésre alkalmas víztől, és a kezelésük nehezebb és költségesebb lehet. A víz minősége és tulajdonságai területenként eltérőek lehetnek, és ennél fogva az itt leírt általános vízkezeléshez képest más lépésekre is szükség lehet.

Szűrés – vízforgatás - vegyszerezés

A medence vizének tisztántartása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk.

Szennyeződések eltávolítása:

 • A felszínen úszó szennyeződéseket lefölözzük (leszedőhálóval vagy szkimmerrel)
 • A vízben lebegő szennyeződéseket a vízforgatóval szűrjük ki
 • A medence aljára lerakódó szennyeződéseket kézi vagy automata porszívóval takarítjuk ki

medence vegyszer

A PONTAQUA professzionális vegyszercsaládban, minden olyan termék megtalálható, mely a medence és a környezetének tisztántartásához szükséges.

Medence feltöltése kútvízzel:

Vasas-mangános víz esetén, ami klór hatására elszíneződik, azt lehet tenni, hogy Aquapakot adagolunk, 12 órán át forgatjuk, majd leállítjuk a vízforgatást és 24 órát ülepítjük. Ezután kiporszívózzuk, majd ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg ki nem tisztul a víz. Ezt minden friss víz utánpótlásnál meg kell csinálni. Bármilyen fertőtlenítőszert lehet használni, klórosat is, de egyidejűleg folyamatosan adagolni kell az előírás szerint a Metal-Ex-et is. Nagyon magas vastartalom esetén az előírt 0,3-0,6 liter/10 m3 adagolás maximumát adjuk a vízhez, amennyiben mégis elszíneződik, forgatással, pelyhesítéssel (Aquapak), szűréssel néhány nap alatt kitisztul a víz. Friss víz utántöltéskor mindig adagolni kell a Metal-Ex-et.

Az általános javaslat az, hogy a medencét csapvízzel töltsük fel, mert annak a kezelése sokkal egyszerűbb. Hosszú távon a kútvizes feltöltés sem olcsóbb, mert annyival több lesz vele a munka és több vegyszert is igényel.

 

VÍZKEZELÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

 1. pH beállítás
 2. Fertőtlenítés (klórral vagy aktív oxigénnel)
 3. Algaölés
 4. Pelyhesítés
 5. Karbantartás

1. A víz kémiai egyensúlya

A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

pH-érték 

A legelső teendő a kémhatásának beállítása.  Ezt a pH érték mutatja egy 0-14 fokozatú skálán, melyen a 7 a semleges érték. Ez alatt az érték alatt a víz savas, fölötte lúgos jellegű. A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így ez alatti érték nem ajánlott. A 7,8 fölött sem ajánlott, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és a klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken. 

A medence vizének ideális pH-értéke 7,2–7,6! 

A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után a legtöbb esetben az derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója. 

Összlúgosság (angolul: total alkalinity (TA)) 

Ez a víz pH ingadozással szembeni ellenálló-képessége, melyet az AQUACHEK vízelemzővel mérhetünk meg. Minél nagyobb az eltérés az ideálistól, annál több vegyszert kell használni, amely így végül jobban irritálhatja szemünket, bőrünket. 

Vízkeménység 

A vízben oldott kálciumsó és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, ezért vízkő válik ki a medence falán, a csővezetékekben és a homokszűrőben, jelentős károkat okozva a gépészeti egységekben. Vegyszerezéssel a vízkő kiválását akadályozhatjuk meg. 

Tovább a pH beállító szerekhez!

2. Fertőtlenítés

Fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják, a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat, mint a baktériumok, algák, gombák, vírusok. Néhány fajtája a vízben terjedve betegséget vagy fertőzést okozhat. Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá változhat. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk.

Minden infó az összes klóros fertőtlenítőről itt.

Szabadklór-tartalom (angolul: free chlorine - FC) A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom (angolul: free chlorine - FC) literenként 0,6-1,0 mg.  Kisgyermekek, illetve klórral szembeni érzékenység esetén klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek használhatóak, vagy alternatív vízkezelő eljárásként sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is használhatóak.

Tovább a fertőtlenítő szerekhez!

3. Algátlanítás

Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algaölőszer szintje a vízben jelentősen csökken, már 12 óra elég arra, hogy a medence bealgásodjon. Ez azonban

teljes mértékben megszüntethető sokkoló klórozással, mely során a klór szintet a 2-3 szorosára emelik. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26 °C felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.

Tovább az algaölő szerekhez!

4. Pelyhesítés 

A medencevízben lebegő apró szennyeződéseket a szűrő nem minden esetben képes kiszűrni. A medence vize ezektől az anyagoktól zavarossá válik, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni. A pelyhesítőszerek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze. Ennek eredményeként a részecske méret az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak ezek a szennyeződések is.

Tovább a pelyhesítő szerekhez!

Kombinált vízkezelő szerek

A víz tisztántartásának megkönnyítésére olyan vegyszereket fejlesztettünk ki, amelyek a fertőtlenítő szereken kívül tartalmaznak más fontos vízkezelő anyagokat is. Pl.: algaölő, pelyhesítő.

Klórmentes vízkezelő szerek

A klórmentes vízkezelő szerek aktív oxigén vagy bróm segítségével végzik a fertőtlenítést. A medencevíz tisztaságát védik a terjedő baktériumok, algák és gombák ellen.

Tovább a klórmentes fertőtlenítő szerekhez!

Karbantartó szerek  

A medence falának és környezetének tisztántartása elengedhetetlenül szükséges. 20 éves tapasztalattal a legfejlettebb technológiai eszközökkel és a világ vezető uszodatechnikai és takarítószer gyártóival közreműködve fejlesztettük ki mindent kielégítő termékeinket.

Tovább a karbantartó szerekhez!

 

leszedőháló

 

Alternatív víztisztítási módszerek

Sóbontó (Elektroklórozás)

Ez a módszer számos előnnyel kecsegtet, mivel kiváltható vele a klórozószerek alkalmazása. Az eljárás során a medence vizébe sót oldanak fel. Ez az alacsony sókoncentráció a tenger sótartalmának mindössze 5 %-a, így a fürdőzőket nem zavarja, és a fém alkatrészekre sincs káros hatással.

Ebből a sóból a vízforgatás során egy sóbontó egység vonja ki a klórt így fertőtlenítve a vizet.

Előnyei:

 • Teljesen automata vegyszerellenőrzés és adagolás
 • Elmarad a klórozószer adagolása, biztonságos
 • Az agresszív klór vegyületekkel nem találkozik a felhasználó
 • Nincs kötött klór a vízben, ezért szagtalan és nem csípi a szemet
 • Alacsony üzemeltetési költség, ára néhány év alatt megtérül, öntisztító, nem igényel karbantartást
 • Teljesen automatizált vízkezelő rendszer a sóbontóhoz egyszerűen integrálható Pontaqua pH/Redox egységgel lehetséges, mely a pH ellenőrzését és beállítását végzi el beavatkozás nélkül.

A sóbontó működéséről itt olvashatsz bővebben.

Ózongenerátorok

Az ózonos vízkezelés során a levegő oxigén molekuláit alakítják háromatomos molekulává, azaz ózonná, melyet közvetlen juttatnak a medencevízbe. Ezek az ózonmolekulák a vízben feloldódnak és az így felszabaduló aktív oxigén atomok a baktériumokat, gombákatés vírusokat elpusztítják. Továbbá az egyéb szennyezőket (mint pl. vas, mangán, stb.) az uszodarendszer mechanikai szűrőjében, csapadék formájában kiszűrhetővé teszik.

Előnyei:

 • A víz összetételét nem változtatja meg, pH semleges
 • A víz keménységét a kívánt értékre csökkenti
 • A medence légterének levegője friss illatúvá válik
 • Nem okoz allergiás tüneteket (bőrpír, szemcsípés)
 • Nem terheli a környezetet

 

UV fertőtlenítés

Az UV sugaras fertőtlenítés lényege, hogy vegyszerek hozzáadása nélkül a vizet UV fénnyel kezeljük, melynek hatására a vízben található baktériumok, vírusok, gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak.

Az UV lámpa, a szem számára nem látható (253,7 nm hullámhosszú UV-C) sugárzást bocsát ki. Ez a sugárzás megöli a baktériumokat, vírusokat, és az egysejtű élőlényeket, lehetetlenné teszi az elszaporodásukat, ezzel jelentősen csökkentve az adagolandó fertőtlenítőszer mennyiségét. Kiegészítő vízkezelésként aktív oxigénes fertőtlenítést ajánlunk.

Az UV-C fertőtlenítőről itt olvashatsz bővebben.

A lámpák élettartama 9000 üzemóra. Az UV sugaras eljárás zárt rendszerben történik, semmilyen negatív hatása nincsen a vízre, vagy az emberi szervezetre nézve.

Előnyei:

 • Friss, tiszta és átlátszó medencevizet biztosít
 • Hatékonyan és biztonságosan fertőtleníti a vizet
 • Jelentősen lecsökkenti a klór és egyéb vegyszer szükségletet
 • Csökkent klórszag, így bőr és szemirritáció
 • A hagyományos módszereknél környezetkímélőbb alternatív fertőtlenítési eljárás

Pontaqua uvc 

 

Néhány jó tanács arra az esetre, ha a medence vize nem tiszta

OKOK TEENDŐK
Nem megfelelő pH érték   A pH értéknek mindig 7,2-7,6 között kell lennie. Ha túl magas az érték, a klórozó szerek nem fejtik ki hatásukat, a víz zavarossá válhat.
Nem megfelelő a szabadklór-érték  A víz szabadklór tartalmának mindig 0,6-1,0 mg / l között kell lennie. Ha ennél kevesebb, akkor csökken vagy megszűnik a fertőtlenítés.
Sokkoló klórozás hiánya 1-2 hetente érdemes elvégezni: a klórtartalmat 3-5 mg/l-re emelni. Ezzel megakadályozzuk az algák megtelepedését.
Nem megfelelő szűrés A szűrő eltömődhet, vízkövesedhet. Ha szűrőbetétes a rendszer, tisztítsuk meg vagy cseréljük a betétet. Homokszűrő esetén ellenőrizzük a nyomásmérőt: ha túl magas, visszamosást kell végezni.
Nem megfelelő szűrési idő A vízforgató berendezésnek naponta 2x4 órát kell üzemelnie. A vízhőfok emelkedésével növelni kell a szűrési időt is, akár 2x7 órára / nap.
Rosszul beállított befúvók A teljes medencevíznek mozgásban kell lennie, amikor a szivattyú üzemel. A befúvókat úgy kell beállítani, hogy hatékonyan keringtessék a vizet, így biztosítva a vegyszerek egyenletes eloszlását.
Kútvízzel töltött medence Első töltés után klór vagy aktív oxigén adagolására bebarnulhat a víz. Ennek oka, hogy a vízben lévő vas oxidálódik a klórral/aktív oxigénnel és láthatóvá válik. Ezt csak homokszűrő képes kiszűrni.

 

vízkezelés image

 

További gyakran felmerülő problémák

 • Sok a szerves anyag a medencében: a használaton kívüli medencét mindig takarjuk le, hogy megóvjuk a belehulló falevelektől, rovaroktól és egyéb szennyeződésektől. A víz felszínét, és a medence alját rendszeresen kell tisztítani leszedőháló és porszívó segítségével.
 • Nyálkás, csúszós a medence fala: alga képződött a medence falán
 • Érdes a medence fala: vízkő képződött a medence falán
 • Kellemetlen a víz szaga: szinte minden esetben le nem bomlott szerves anyagokról van szó, amelyek kellemetlen szagot árasztanak a túl kis mennyiségben beadagolt klór következtében. A klór hatékonyságának érdekében a pH-értéket 7,2–7,6 közti értékre állítsa be.
 • Bőr és szem irritáció: mind a túl nagy, mind a túl kicsi pH érték okozhat bőr és szem irritációt. a pH értéket 7,2–7,6 közti értékre állítsa be.

 

A víztérfogat kiszámítása

A vízkezelőszerek megfelelő alkalmazásához pontosan tudnunk kell a medence víztérfogatát köbméterben. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget:

Négyszögletű medence Ovális medence Piskóta alakú medence Kerek medence
télalap medence ovalis piskota kor medence
hossz * szélesség * mélység hossz * szélesség * mélység * 0,89 hossz * szélesség * mélység * 0,85 sugár*sugár*π*magasság

 

Megjegyzés: a mélység az átlagos vízmélységet jelenti, nem a medence magasságát.

Medence térfogat számláló
medence formájaszélesség (m)hosszúság (m)átmérő (m)magasság (m)térfogat (m³)
szögletes 
kerek, hatszög, nyolcszög  
ovális 
piskóta 

 

Vízkezelési Mátrix

A leggyakrabban előforduló problémák megoldására.

A vízelemző használatával a víz pH-ját, klór tartalmát, összlúgosságát mérhetjük meg. Indikátorpapíros változat. 50 db méréshez elegendő.

Nagyításhoz kattints a képre!

vegyszerezési mátrix

Ha további kérdése van medence vegyszerekkel és vízkezeléssel kapcsolatban, írjon az Aqualing vegyész csapatának a linkre kattintva.