Az eső hatása a medence vízére

Az esővíz általában savas kémhatású, ami a medence pH értékét lefelé fogja elmozdítani, valamint korrozív hatása károsíthatja a fém részékeket. Ezek mellett számos egyéb szennyeződést, kórokozót juttathat a medencébe.

Az eső hatása a medence vízére

Ha a medencében megfelelő az összlúgosság és a pH értéke, akkor egy kisebb eső nem tehet kárt a medence vízében. Az összlúgosság a víz pH ingadozással szembeni ellenálló-képessége.

Nagyobb esőzés után viszont az alábbi lépéseken érdemes végigmenni:

  1. Állítsuk be a megfelelő vízszintet, ha van többlet, azt engedjük le.
  2. A medence aljára leülepedett szennyeződést ki kell porszívózni.
  3. A víz kémiai összetevőit meg kell mérni, majd az eltéréseket korrigálni. Első lépésként a pH-t kell beállítani 7,2-7,6 közötti értékre.
  4. Ezután jöhet a fertőtlenítés klórral, aktív oxigénnel vagy brómmal, hogy az esővel a vízbe jutott mikroorganizmusok elpusztuljanak. Ha komoly eltéréseket tapasztalunk, érdemes egy sokkoló klórozást elvégezni.
  5. Ezt követi az algásodás megelőzése algaölő szerrel. Nagy nyári melegben akár 12 óra alatt is bezöldülhet a víz az algától.
  6. Ha a víz tiszta, jók az értékei, de nem áttetsző, akkor használjunk pelyhesítőt, és forgassuk a vizet a szivattyúval. A pelyhesítő pelyhekbe gyűjti a vízben úszó apró szennyeződéseket, így azok fennakadnak a szűrőn.

Ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes eső előtt nyári takarófóliával befedni a medencét, ezzel időt és vegyszert spórolhatunk meg, amikor fürdés előtt beállítjuk a víz értékeit.

Bővebb útmutató a vízkezelésről itt.