Bababarát medence fertőtlenítés

A babák, kisgyermekek bőre érzékeny lehet a kémiai anyagokra, akár a klórra is, ami a vízfertőtlenítés leggyakoribb és leghatékonyabb fegyvere.

Bababarát medence fertőtlenítés

Klór a csapvízben is van, és élettani hatása ebben a mennyiségben nem számottevő, de ha túl sok van a vízben vagy valaki érzékeny rá, akkor irritálhatja a bőrét vagy a nyálkahártyáját. Szerencsére léteznek alternatív gyermek medence tisztító megoldások.

Aktív oxigénes gyerek medence fertőtlenítők

Ezek a szerek klór helyett kálium monoperszulfátot (KHSO5) tartalmaznak, amelyek hatékonyan pusztítják a baktériumokat, gombákat, algákat, viszont a klórral ellentétben nincs szaguk és a melléktermékeiknek semmilyen élettani hatása nincs.

Hatékonyságának a mérésére olyan vízelemző szükséges, ami képes mérni a víz aktív oxigén tartalmát.

Az aktív oxigénes fertőtlenítő mellé is szükséges pH szabályzó és algaölő használata.

Bababarát medence vegyszer

A Pontaqua által fejlesztett BabyPool kifejezetten gyermek pancsolók vizének kezeléséhez készült. 1 tasak / köbméter / hét a javasolt adagolás. A BabyPool tulajdonképpen egy algaölő szer, amivel megelőzhetjük a mikroorganizmusok, kórokozók elszaporodását is. Nincs benne klór, ezért semmilyen irritációt nem okoz a kisgyermekeknél.

bababarát vízfertőtlenítés

Medence fertőtlenítés UV-C fénnyel

Nagyobb, vízforgatással is rendelkező medencéknél lehet beszerelni. Ezek a fertőtlenítő berendezések úgy működnek, hogy amikor keresztülfolyik rajtuk a medencevíz, UV-C fénnyel roncsolják a mikroorganizmusok DNS-ét így elpusztítva azokat. UV-C fertőtlenítő berendezés használatával kiváltható a klóros fertőtlenítés, és kevesebb algaölőt kell használnunk.

Medence víz fertőtlenítés sóval 

A sóbontót sokan tévesen vegyszermentes fertőtlenítési megoldásként ismerik. Valóban hatékony vízfertőtlenítő berendezés, amivel jelentős mennyiségű vegyszer spórolható meg, de végeredményben ez is klórral fertőtlenít. A sóbontó működéséhez jódmentes vákuum sót kell a medence vízébe tenni. A sóbontó elektrolízissel bontja a sót nátriumra és klórra. A klór azonnal feloldódik a vízben, hipoklórossavat képezve. Mivel a leghatékonyabb fertőtlenítőszer, elpusztítja a baktériumokat, gombákat és az algákat, majd ismét sóvá alakul vissza. Csak vízforgatóval rendelkező medencékhez.

Medence feltöltése vízzel és vízcsere

A medencét mindig hálózati vízzel töltsétek fel, ne kútvízzel. Könnyebb a kezelése és minden általunk ajánlott vízkezelési módszert arra optimalizáltunk. A kútvíz kémiai jellemzői ettől jelentősen eltérhetnek, ami a hatékonyság csökkenését eredményezheti, esetenként nagymértékben megnövekedhet a vegyszerfelhasználás. Erről itt írtunk bővebben.

Ha nincs vízforgató a medencéhez, sem egyéb szűrőrendszer, akkor a vizet le kell cserélni, amint elkezd opálosodni vagy zöldülni. Ez ugyanis az alga jelenlétére utal, ami egyben a baktériumok elszaporodását is jelenti. Vízforgató nélkül az alga nem irtható ki hatékonyan.

Vízcsere esetén érdemes a medencetestet átmosni megfelelő takarítószerrel, hogy az esetlegesen megtelepedett alga ne maradjon benne.