Hőszivattyú – a medencefűtés csúcsa

A hőszivattyú a leghatékonyabb, egyben a legolcsóbb fenntartási költségű vízmelegítési megoldás, ami már kis méretű medencékhez is elérhető.

Hőszivattyú – a medencefűtés csúcsa

A hőszivattyús fűtés lényege

A hőszivattyú működése egyszerűen annyi, hogy a környezeti hőt, minimális energiaráfordítással átadja a medencevíznek. A hőszivattyú működési elve tehát, hogy hőt szivattyúz egyik közegből a másikba.

Hőszivattyú telepítés

A hőszivattyút a medencevíz keringetési rendszerébe egy bypass ágba kell bekötni a homokszűrős vízforgató után. Tervezéskor a vízforgató szivattyú teljesítményét úgy kell megválasztani, hogy az extra csövek ellenállását és a hőszivattyú fűtés vízáramlást is elbírja. A legtöbb modern hőszivattyú digitális kijelzőn állítható be. Bizonyos modellekhez telefonos applikáció is letölthető. A beállítás általában a bekapcsolásból és a hőfok beállításából áll.

Hőszivattyú ár

A hőszivattyú árak első ránézésre magasak, viszont a fenntartási költségük alacsony. A hőszivattyú vélemények alapján gyorsan megtérülő befektetés, és messze a leghatékonyabb vízmelegítési módszer, ami a medenceszezon akár hónapokkal meghosszabbíthatja, és egész nyáron egyenletes vízhőmérsékletet biztosít, függetlenül attól mennyit süt a nap. A levegő-víz hőszivattyú ár függ az eszköz anyagminőségétől, a beépített technológiától, a működési zajszinttől és a fűtési hatékonyságtól.

hőszivattyú ár

Hőszivattyús fűtés hátrányai

A hőszivattyúk halk eszközök, de mindenképpen egy plusz zajforrást jelentenek a szivattyú mellett. Emellett a helyigényével érdemes jó előre számolni, mert a hőszivattyú nem zsúfolható be akárhova.

Ezeket leszámítva nincsenek említésre méltó hátrányok vagy olyan levegő víz hőszivattyú tapasztalatok, amik megkérdőjeleznék a hatékonyságát vagy kiváló ár/érték arányát.

A hőszivattyú előnyei

  • Hatékonyan fűt napsütés nélkül is, akár 5–10°C külső hőmérséklettől
  • Olcsó fenntartási költség
  • Használatával meghosszabbítható a szezon
  • Könnyű telepítés/utólagos bekötés
  • Egyszerű használat
  • Minden medence mérethez van hőszivattyú

hőszivattyús fűtés

Mekkora hőszivattyú kell?

A hőszivattyú választásánál a legfontosabb paraméter a medence térfogata, tehát hogy a fűtőberendezésnek mennyi vizet kell tudnia felmelegíteni. A gyári maximumnál érdemes lejjebb tervezni, mert több tényező is visszavetheti a fűtési teljesítményt, ezért nem érdemes kicentizni.

Hőszivattyú választásnál érdemes még figyelni a COP értéket, ami a fűtési hatékonyság egy mérőszáma, a zajszintet, hogy a lehető leghalkabb modellt válasszuk, és végül az árat, hogy mi fér bele a pénztárcánk szerint.

Medence hőszivattyú vs más fűtési megoldások

A hőszivattyút kétféle medencetulajdonosnak ajánlják a szakértőink. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük más fűtési megoldást alkalmazni, például nem süt oda eleget a nap, nincs hőcserélős fűtési megoldáshoz kazánjuk. A másik, pedig az a csoport, akik szeretnék, ha a medenceszezonjuk tavasszal előbb kezdődne, ősszel pedig tovább tartana.

A leghatékonyabb szolárfűtés sem működik jelentős napsütés nélkül. Ha nyáron hétköznap felhős az égbolt, és éjjel lehűl a levegő, akkor hétvégére nem lesz melegvizünk, bármennyi szolárpanelt vagy szőnyeget is kötünk a medencénkre. Ezzel szemben a hőszivattyú már 5–10°C felett hatékonyan fűti a medence vízét, illetve nem engedi éjszaka kihűlni azt.

A hőszivattyú eladó kollégáink szerint ez a legnépszerűbb fűtési megoldás, előbb-utóbb mindenki visszatér, és erre vált. Ráadásul a hőszivattyút továbbvihetjük a következő medencénkre. Üzleteinkben bővebb információt kérhetsz az egyes modellekről, és segítenek kiválasztani a legjobb ár/értékű hőszivattyút.

Milyen hőszivattyút vegyek?

Az Aqualing Medenceáruház kínálatában kizárólag olyan hőszivattyúk találhatóak, amik megfelelnek az Európai Unióban és Magyarországon hatályos biztonsági előírásoknak, bevizsgáltak és teszteltek.

Kis medencékhez 15 m²-ig a Pontaqua Hot Splash hőszivattyút javasoljuk, ami gyors és egyszerű megoldás kis méretű családi medencék vízének melegítésére.

Közepes méretű medencékhez 30-60 m²-ig az Pontaqua Ecolux vagy Pontaqua E-Comfort a legmegfelelőbb.

Ha pedig nagy méretű medencéhez keresünk megoldást vagy professzionális hőszivattyút szeretnénk, akkor a Pontaqua Miracle, Ironside és Invernext modelljei, valamint a Hayward SumHeat Fi hőszivattyúja a legjobb választás.

A teljes hőszivattyú kínálatot itt tudod megnézni. Klikk a linkre!

A profi hőszivattyúk környezetbarát R32-es gáztöltetet használnak, és applikáción keresztül vezérelhetőek. A beépített automatika segít, hogy a legkisebb energiahasználattal tartsa meg a kívánt vízhőmérsékletet egész szezonban.

Töltsd le az Aqualing Medenceáruház katalógusának hőszivattyú oldalait itt. Van benne egy összehasonlító táblázat, ami medenceméret, költséghatékonyság és fűtési teljesítmény alapján segít tájékozódni az egyes modellek között.

Bővebb információért nézd meg az Aqualing szakértőjének, László Gábornak a 2022-es hőszivattyú bemutatóját:

 

Hőszivattyú bekötése

 

1. MÓD: soros bekötés (alap szint)

A leggyakoribb bekötési mód, amikor megszakítjuk a medence-szűrő-medence vízkört a szűrő után, és sorba köti a hőszivattyút a rendszerben. Ebben az esetben ha a hőszivattyú érzékeli, hogy fűtenie kellene a vizet, E03-as hibakóddal leáll, mivel a szivattyú nem megy állandóan, keringetés nélkül pedig a hőszivattyú sem képes fűteni.

Ha a szűrő üzemideje programozott, amint bekapcsol, a hiba megszűnik, és a hőszivattyú elindul, majd megpróbálja elérni a kívánt hőmérsékletet. Mivel a szivattyú működési ciklusa általában rövid (néhány óra), ez általában túl kevés idő, így a beállított hőmérséklet elérésére nagyon kicsi az esély.

 

2. MÓD: bypass ágba kötés (haladó szint)

Ha a hőszivattyút bypass ágba szereljük, az még önmagában nem változtat a fenti helyzeten, hiszen továbbra is szükséges a keringetés, ahhoz, hogy a hőszivattyú végezhesse a dolgát. Annyi előnyhöz jutottunk, hogy ha meghibásodik, akkor könnyen ki lehet szerelni a vízkörből, és a medence tovább működik.

Bizonyos hőszivattyúk esetében a vízforgató szivattyút vezérelhetjük a hőszivattyú programórájával, de ebben az esetben is csak akkor lesz megfelelő vízfűtés, ha folyamatosan megy a vízforgató szivattyú. A medence szivattyúja általában nagyobb teljesítményű, mint amire a hőszivattyúnak szüksége lenne, így több áramot fogyaszt. Amit nyerünk a hőszivattyú energiatakarékos használatával, az kifizetjük a szükségesnél nagyobb szivattyú működtetésére.

fairland

 

3. MÓD: bypass ágba kötés külön szivattyúval (profi szint)

A legjobb megoldás, ha a hőszivattyút bypass ágba kötjük, és adunk neki egy külön, lényegesen kisebb teljesítményű szivattyút, ami csak a hőszivattyút szolgálja ki. Ha szükséges a vízfűtés, a hőszivattyú bekapcsolja ezt a kisebb szivattyút, ha nincs, akkor nem.

A bypass ágat úgy érdemes kialakítani, hogy a vizet a vízforgató kisebb szivattyú elé kell T-csatlakozóval leágaztatni. Legjobb egy 45 fokos T csatlakozó, értelemszerűen bekötve. A bypass ág visszatérő ága pedig lehetőleg a medencébe visszavezetés előtt történjen, szintén 45 fokos T csatlakozóval. A bypass ágba szükséges még visszacsapó szelepet építeni, hogy az erősebb szűrő-vízforgató szivattyú ne szívja a vizet a hőszivattyún keresztül vissza felé. Az esetleges leszerelés miatt érdemes még a megszokott 2 db golyóscsapot is felszerelni. Ebben az esetben nem kell a harmadik.

Ezzel a bekötéssel a beruházás egyszeri költsége megnő, de hosszú távon rengeteg energiát spórolunk meg. A kisebb szivattyúnak a gyengébb teljesítmény miatt az elektromos fogyasztása is alacsonyabb. A hőszivattyú mellé szerelt kisebb keringető szivattyú vezérlését célszerű plusz relével megoldani.

Megnézem a hőszívattyú kínálatot. >>>