Jakuzzik vízkezelése egyszerűen

A jakuzzik vízkezelése különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen kis mennyiségű vízben koncentrálódik sokféle szennyező anyag. Megfelelő vegyszerekkel kellemetlen szagok és algásodás nélkül lehet tiszta vizünk, amit, ha ritkábban kell cserélnünk, a pénztárcánk is megköszöni.

Jakuzzik vízkezelése egyszerűen

A jakuzziba elsősorban a környezetből kerülnek bele szennyeződések: spórák, por, termések, apró szárnyas állatok. Másodsorban a fürdőzőkről: haj, elhalt hámsejtek, krémek, dezodorok, izzadság stb.

A legfontosabb teendő, a megelőzés: a medencét használaton kívül takarjuk le, a fürdőzők pedig alaposan tusoljanak a jakuzzi használat előtt. Használjunk lábmosót is, ha indokolt.

A jakuzzi karbantartása nem sokban különbözik a családi medencéétől:

  1. A leülepedett szennyeződéseket porszívózzuk
  2. A felszínen úszókat lefölözzük hálóval
  3. A vízben lebegőket pedig a vízszűrő berendezés hivatott megfogni

Jakuzzi vízkezelő szerek

Ha eddig rendben vagyunk, jöhetnek a vegyszerek. Nem kell tőle félni, ha bevizsgált anyagokat használunk megfelelő adagolással. Vegyszerek nélkül a legtisztább víz is algásodni, opálosodni fog, ami gyorsan megrövidíti a gépészet élettartamát, ráadásul gyakrabban kell vizet cserélnünk, ami időigényes is (főleg, hogy fel is kell fűteni), másrészt nem olcsó. További kellemetlenség lehet a síkos medencefal, a kellemetlen szag és a nem átlátszóan tiszta víz.

Jakuzzik vízkezeléséhez is a leghatékonyabb megoldás a klóros fertőtlenítő használata. A Pontaqua klóros jakuzzi vegyszer készlet mindent tartalmaz, ami a víz kondicionálásához szükséges, adagolási infókkal, pH szabályzóval, algaölővel együtt.

Ha valakinél klórérzékenység áll fenn vagy kellemetlen számunkra a klór szaga, akkor használhatunk brómos jakuzzi fertőtlenítőt is. Ez is kapható szettben, pH és vízkeménység szabályzó szerekkel, algaölővel együtt.

Jó, ha tartunk otthon Habnex-et, ami egy hatékony habzásgátló. Mivel a jakuzzi buborékol és intenzíven keveri a vizet, könnyen habzásnak indulhatnak benne bizonyos vegyszerek, de a kozmetikai szerek, tusfürdők szintén.

wellis jakuzzi

Új generációs kombinált vegyszerek

A legkényelmesebb megoldás a jakuzzi vizének tisztán tartásához az Pontaqua EasySpa vegyszer mix csomag. A 14 tasakos vegyszerkészlet egy induló vegyszert, 12 heti vegyszercsomagot, illetve a leengedés előtti alapos kitakarításhoz egy speciális tisztítócsomagot tartalmaz. A heti tasakok hatóanyaga aktív oxigénes fertőtlenítőszer, klórmentes, szagtalan, nem irritálja a szemet, nyálkahártyát, nem szárítja ki a bőrt. Nem szükséges mérni a víz paramétereit, csak hetente egy tasak tartalmát feloldani a medencében.

A Pooltrend 676 vegyszer mix csomagja hat hétig hat, speciálisan jakuzzik vízének kezelésére fejlesztették. Az induló és a tisztító csomagon kívül 6 heti vegyszeradagot tartalmaz, mely az intenzívebb fertőtlenítő hatás érdekében az aktív oxigénes hatóanyag mellett egy kevés aktív klórt is tartalmaz, nagyobb igénybevételnek kitett medencék számára ajánlott.

A vegyszerek elkeveredése után tulajdonképpen már használható a medence, de azt szoktuk javasolni, hogy mindig használat után vegyszerezzük be, így a következő használatbavételig alaposan ki tudják fejteni hatásukat a hozzáadott vegyszerek.

Jakuzzi algásodása

A nyári meleg, a gyakori használat, a kültéri elhelyezkedés, a sok napfény és a melegebb víz miatt gyakrabban kell adagolni a vegyszert, mint egy nagy medence esetében. A hét napot semmiképpen se várjuk meg abban az esetben, ha elkezd opálosodni a víz vagy csúszóssá válik a medence fala. Ez az algásodás kezdete lehet, ilyenkor azonnal vegyszerre van szükség. Amikor nagyobb igénybevételnek van kitéve a víz, az is nagyon lényeges, hogy minél többet járassuk a vízforgatót, illetve figyeljük a szűrőt és azonnal tisztítsuk ki, ha elszennyeződik.

Jakuzzi vízcseréje

Ha körültekintően kezeljük a jakuzzinkat, akár hónapokig nem szükséges lecserélnünk a vizet. Vízcsere előtt célszerű alapos tisztítást végezni a Clear Spa jakuzzi tisztító szerrel, ami a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolítja a lerakódásokat, baktériumokat. Így könnyebben kezelhető lesz a víz a következő feltöltés után, és jelentősen megnő a gépészet élettartama.

masszázsmedence vegyszer

3-féle jakuzzi vízkezelési módszer:

Összefoglalva a jakuzzik vegyszerezését 3 fő irány közül tudunk választani. Nincs tuti megoldás, mert minden medence környezete, terhelése, vize más. Az 1. módszer a legkönnyebb és a legkényelmesebb, de nem mindenkinél működik. A 2-es szinte minden medencénél működik, világszerte így vegyszerezik a medencéket. A 3-as módszer akkor szükséges, ha a medencevizünk valamilyen okból kifolyólag kényesebb, és egyedi adagolás szükséges:

  1. Kombinált vegyszer mixet veszünk, és hetente egy tasakkal letudjuk a vízkezelést
  2. Klóros vagy brómos vegyszerkészletből adagoljuk a szükséges vegyszereket ajánlás alapján
  3. Magunk vesszük meg a vegyszereket, és találjuk ki a mi medencénkhez legjobban illő módszert és kombinációt.

Extra tipp:

Sokan szeretik a Spa Fresh medence illatosítót, ami még kellemesebbé teheti a fürdőzés élményét.

 

kültéri jakuzzi