Medence téliesítés útmutató

A medence téliesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő szezonban egyszerűen vegyük újra használatba medencénket. A téliesítés hiánya maradandó károkat okozhat medencénk szerkezetében, vagy a gépészetben, melyet csak súlyos költségek árán hozhatunk helyre. A téliesítés ezért elengedhetetlen részét kell, hogy képezze medencénk karbantartásának. A medence téliesítés házilag könnyedén elvégezhető az alábbi útmutató segítségével.

A medence téliesítés célja:

  • A medencetest szerkezetének és burkolatának megóvása
  • A medencegépészet védelme
  • A csövek-szerelvények szétfagyás elleni védelme
  • A víz tisztán tartása

A medence téliesítését csak akkor szabad elvégezni, ha a medence vízhőfoka tartósan 15°C alatt van, a magasabb hőmérséklet hatására ugyanis a medence vizében elszaporodhatnak a mikroorganizmusok.

Medence téliesítés fagytest

A MEDENCE TÉLIESÍTÉS FOLYAMATA:

A medencetest és a csövek védelme:

A medence csak akkor téliesíthető, ha vize teljesen tiszta, ezért alaposan ki kell takarítani. (porszívózás, leszedő háló). Elengedhetetlen a vízvonal alapos tisztítása is (a vízszint csökkentése után). Amennyiben ezeket nem végezzük el, úgy a víz bealgásodhat, vagy vízkőkiválások keletkezhetnek a medencében. A zsíros szennyeződésekre lúgos tisztítószereket (Aquadol, Antigríz, Banigríz, Furniclin, Randperfect, Nutrasuper), míg vízkőlerakódások ellen savas tisztítószereket (Keracid, Steelblanc, Saniclin, Acigriz, Acisan) alkalmazzunk.

A medence vízszintjének leengedése a szkimmer alá. Amennyiben nem szeretnénk a vízszinttel foglalkozni, úgy ez a lépés áthidalható egy speciális eszközzel, a Gizmóval, mely kifejezetten a szkimmer védelmét szolgáló fagytest. Ebben az esetben mindenképpen számolni kell azonban azzal, hogy fagyás hatására a medence vízszintje emelkedni fog.

A csöveket vízteleníteni kell, a befúvókat fagydugóval szigetelni. A fagydugó megakadályozza, hogy a csövekbe víz áramoljon és a tél folyamán szétfagyjanak. Hosszanti és kereszt irányban (átlósan) fagytestek összefűzése és elhelyezése szükséges. A fagytest a megfagyó víz tágulását hivatott kompenzálni. A víz térfogat növekedésére a fagytest zsugorodik. Merevfalú medence téliesítése során nem szükséges fagytest, mert az acélpalástot úgy tervezték, hogy képes tágulni a víztérfogat növelésével együtt.

A téliesítésnél is elengedhetetlen a víz pH-értékének beállítása, melyet 7,2 és 7,6 között kell tartani. A szabadklór tartalmat 3-5 mg/l közé kell emelni. Ha a víz nem áttetsző, vagy algás, használjunk pelyhesítőszert is. Ha egyetlen kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt, ismételjük meg! Csak ezután jöhet a medence téliesítő folyadék adagolása, a vízkeménység függvényében, a címkén szereplő útmutató alapján. A hálózati víz keménységére vonatkozó adatok az illetékes vízművek honlapján megtalálhatók. A vegyszert jól keverje el a medence vizében. A medence vize tavasszal enyhén opálos és habos lehet. Ez egy-két héten belül megszűnik, mert ennyi idő kell a téliesítőszer elbomlásához.

A vízkezelésről bővebben vízkezelési tájékoztatónkban olvashat.

A létrát a téliesítés során ki kell venni a medencéből. A létra foglalatát le kell zárni. (Akár nejlonzacskót ráhúzva, legumizva.) Minden egyéb korláttal és ugródeszkával hasonlóan kell eljárni. A medence lezárását speciális téli védőtakaróval végezzük. A téli takaró abban különbözik például a szolár takarótól, hogy a medencetesten túlfutnak, elzárva a medencét a szennyeződésektől és a napfénytől. A medence téli takaró egyik oldala mindig sötét, annak kell a víz felé nézni, ugyanis az algák a sötétben lényegesen kisebb intenzitással képesek szaporodni. Gondoskodni kell arról, hogy a szél ne kapjon bele a védőtakaróba, ezért a széleit ki kell kötözni, vagy súlyt kell rá helyezni. Ehhez kaphatók speciális víztömlő nehezékek is.

Merevfalú medence téliesítése

A medence gépészet téliesítése:

A gépházban a szűrőt téliesíteni szükséges. Amennyiben homokszűrőnk van, úgy a medencetest vizének leeresztése közben visszamosást kell végezni. Ezt követően a leeresztő dugó kinyitásával, ki kell engedni a benne található összes vizet. Végül a homokszűrő váltószelepét téli állásba kell forgatni. A szivattyút is vízteleníteni kell, az előszűrő kosarat ki kell tisztítani, majd a berendezést fagymentes helyen kell elhelyezni. A vízszint amennyiben a világítótestek vonalába esik, úgy a világítóestet ki kell szerelni. Amennyiben nem szeretnénk külön tárolni, úgy súlyt rákötözve a víz fenekére lehet süllyeszteni. Ha használunk automata vegyszeradagolót, úgy víztelenítését szintén el kell végezni, majd a FI-relét le kell kapcsolni.

Javaslatok és praktikák:

Föld feletti medencéknél javaslunk úszó légpárnát használni, mely a víz felszínén úszva kitölti a medence vize és a téli védőtakaró közti hézagot kissé domború felületet képezve, melyről a csapadék elvezetődik, így nem tud megülni a medence tetején. Ezáltal csökken annak veszélye, hogy a súly kárt tegyen a medence szerkezetében. A homokszűrő leeresztő dugóját érdemes a szivattyú előszűrő kosarában elhelyezni, hogy ne kallódjon el, és tavasszal is biztosan meglegyen. A medence gépészetét és főbb tartozékait (pl.: automata porszívó) fagymentes helyre el kell rakodni.

A téliesítés elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban szükséges minden lépés betartása ahhoz, hogy a következő szezonban gondtalanul élvezhesse medencéjét. Ha további kérdései vannak a medencéje szakszerű télisítésével kapcsolatban, kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére üzleteinkben az ország hét pontján. Ha mindent jól csinálunk, akár 10 évig is használhatjuk ugyanazt a mednecét, ugyanazzal a vízzel. Van rá példa.