Így tedd el télre a fémvázas medencédet!

Megoszlanak a vélemények, hogyan is érdemes téliesíteni a fémvázas medencéket. A szakértői tapasztalatok alapján azonban két jó módszer is létezik. Ha a szükséges lépéseket betartjuk, megőrizhetjük medencénk állapotát, és még sok-sok éven át élvezhetjük benne a fürdőzést. Érdemes időben átgondolni és felkészülni rá, hogy ha hirtelen beköszönt a hidegebb időjárás, ne kelljen kapkodnunk.

Így tedd el télre a fémvázas medencédet!

 

Minden marad a helyén: a medence és benne a víz is

Ha 10-15 °C fok alá süllyed a kinti hőmérséklet, és egyre kevesebb a napsütötte órák száma, akkor ideje, hogy téliesítsük medencénket. Ha van hőszivattyúnk, egy darabig még meghosszabíthatjuk a medenceszezont, de előbb-utóbb ebben az esetben is szükség lesz a hidegebb hónapokra felkészíteni a fémvázas medencét.

A merevfalú medencék téliesítéséről itt írtunk bővebben.

A gyártói ajánlás szerint a fémvázas medencét télre szét kell szedni, és letakarítva fagymentes, páramentes helyen tárolni. Ha mégis úgy döntünk, hogy vízzel együtt téliesítünk, akkor érdemes a fémfalas/betonozott medencékhez javasolt téliesítési folyamatot alkalmaznunk.

Legyen maximálisan tiszta a medence és a víz egyaránt, majd öntsünk téliesítő folyadékot (Pontaqua Télapool, Pooltrend Wintersleep) a vízbe, ami azt is meggátolja, hogy a tél során bealgásodjon, azaz „bezöldüljön” medencénk vize. Ezt követően a megfelelő borítást kell felhelyezni, ami teljesen elzárja a vizet a napfénytől. Mutatjuk a lépéseket:

 1. Vegyünk ki mindent a medencéből: játékok, létrák, ellenáramoltató, nyakzuhany, stb.
 2. Takarítsuk ki a medence alját és oldalfalát
 3. Állítsuk be a pH értéket 7,2-7,6 közé
 4. Ha van fűtése a medencének, azt kapcsoljuk le
 5. A vízszint maradhat, csak a fali átvezetéseket kell dugókkal lezárni.
 6. Gégecsövet, és vízforgatót csatlakoztassuk le.
 7. A vezetékekből minden vizet eresszünk le (A golyóscsapokat hagyjuk nyitott állapotban. Amennyiben gégecsöves a rendszer, szereljük le azokat.)
 8. Engedjük le, és tisztítsuk meg a szűrőt és a szivattyút. Homokszűrő esetén állítsuk téli állásba a váltószelep karját. (A szivattyút érdemes fagymentes helyen tárolni.)
 9. Adjunk a vízhez téliesítő folyadékot (köbméter szerinti adagolással)
 10. Takarjuk le a medencét a téli takaróval. Ha szükséges, használjunk fagytestet a vízben

Ha nem téliesítjük a medencét csak kint hagyjuk, tavaszra biztosan tönkremegy a víz, és cserélhetjük le, ráadásul a medencét is takarítani kell, ami rengeteg nehéz munkát fog jelenteni.

Ha víz nélkül hagyjuk kint, akkor a fagy rideggé teszi a PVC fóliát, és a szennyeződés ugyanúgy probléma lesz.

Ha viszont rendesen téliesítünk, akkor megspóroljuk a vízcserét, a tavaszi takarítást, és könnyebb lesz indítani a szezont.

A téliesítés előnye, hogy időt takarítunk meg a szét-, illetve későbbi összeszereléssel. Vizet is spórolunk vele, hiszen tavasszal nem kell újra feltölteni. Hátránya, hogy a nagy hidegben és fagyokban valamennyivel csökken a medence élettartama.

Ősztől-tavaszig a tárolóban várja az új szezont

Ha több idő áll rendelkezésre, nem okoz gondot technikailag a szétszerelés, illetve alaposabb megoldásra törekszünk, akkor érdemes ezt a lehetőséget választani az alábbi lépéseket betartva:

 1. Távolítsuk el a medence összes tartozékát és alkatrészét, amiket tároljunk tisztán és szárazon
 2. Ezt követően engedjük le a vizet az alábbi lépések szerint
 3. Csavarjuk le a medence külső oldalán található leeresztő szelep sapkát az óramutató járásával ellentétes irányba, és vegyük le
 4. Csatlakoztassuk az adaptert a tömlőhöz, és helyezzük a tömlő másik végét arra a területre, ahol le akarjuk üríteni a medencét
 5. Csavarjuk rá a tömlőadapter vezérlőgyűrűjét a leeresztő szelepre az óramutató járásával megegyező irányba. A leeresztő szelep nyitva lesz, és a víz automatikusan elkezd lefolyni
 6. FIGYELEM: A vízáramlás a vezérlőgyűrűvel szabályozható
 7. Amikor a leeresztés befejeződött, csavarjuk le a vezérlőgyűrűt a szelep zárásához
 8. Válasszuk le a tömlőt
 9. Csavarjuk vissza a kupakot a leeresztő szelepre
 10. Kész a légszáraz medence, amit érdemes hintőporral megszórni, hogy megakadályozzuk a medence összetapadását, majd óvatosan hajtsuk össze a medencét.
 11. Tároljuk a bélést és a tartozékokat száraz helyen, mérsékelt hőmérsékleten.

Előnye ennek a verziónak, hogy meghosszabbítjuk vele medencénk élettartamát. Hátránya, hogy nem csupán ősszel, de tavasszal is végig kell mennünk az összeszerelés lépésein és persze még vízzel is újra kell töltenünk.

FONTOS: Ha elcsomagoláskor a medence nem teljesen száraz, penész keletkezhet, ami károsíthatja a medence burkolatát. Tehát mindenképp várjuk meg, hogy megszáradjon és csak azután kezdjük el összehajtogatni!

 

 

Pár hasznos tipp a Medencetulajdonosok csoportból

A Facebook csoport nagy népszerűségnek örvend és folyamatosan növekszik, ami egyértelműen a személyes tapasztalatokon és bevált praktikákon alapszik. Mutatunk néhány ötletet, ami hasznos lehet:

 • Ne várjunk nyár elejéig a medencenyitással, hanem lássunk neki már tavasszal, amikor eléri a levegő hőmérséklete a 15-20 fokot és onnantól mehet is a vegyszerezés és a szűrés.
 • Nagyjából fél napot vesz igénybe szétszedni és elpakolni.
 • A fagy ellen fagytesteket szoktunk bele tenni. Pl. colás üveg pici vízzel. Így amikor megfagy a víz, összenyomja az üveget a jég, ezzel leveszi a terhelést az oldaláról.