Medence feltöltése kútvízzel

A medence feltöltésére a szakemberek csapvizet javasolnak, mert annak könnyebb a kezelése, ha mégis kútvízzel töltjük fel, akkor magas vastartalomra kell számítanunk, amit kezelnünk kell, különben bebarnulhat a víz. Ha felkészültek vagyunk, nem fog ki rajtunk!

Medence feltöltése kútvízzel

A gyakori kérdések között szerepel, hogy amennyiben kútvízzel szeretnénk feltölteni medencénket, mik a helyes lépések. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Magas vastartalmú víz (kútvíz) tisztítása 3 lépésben

  1. Pelyhesítés: Vasas-mangános víz esetén, ami klór hatására elszíneződik, azt lehet tenni, hogy Aquapakot adagolunk, 12 órán át forgatjuk, majd leállítjuk a vízforgatást és 24 órát ülepítjük.
  2. Porszívózás: Ezután kiporszívózzuk, majd ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg ki nem tisztul a víz. Ezt minden friss víz utánpótlásnál meg kell csinálni.
  3. A vas okozta elszíneződés megakadályozása: Bármilyen fertőtlenítőszert lehet használni, klórosat is, de egyidejűleg folyamatosan adagolni kell az előírás szerint a Metal-Ex-et is. Nagyon magas vastartalom esetén az előírt 0,3-0,6 liter/10 m3 adagolás maximumát adjuk a vízhez, amennyiben mégis elszíneződik, forgatással, pelyhesítéssel (Aquapak), szűréssel néhány nap alatt kitisztul a víz. Friss víz utántöltéskor mindig adagolni kell a Metal-Ex-et, így meg is oldódott a vasas víz szűrése házilag. Célunk, hogy a vastartalmat oldatban tartsuk, ténylegesen csökkenteni nem tudjuk.

Következő lépés a vasas víz kezelésében

Ha sikerült kitisztítani a vizet, akkor jöhetnek a vízkezelés klasszikus lépései: pH beállítás, fertőtlenítés, alga megelőzés. Emellett: porszívózás, fölözés, vízforgatás / szűrés homokszűrővel vagy papírszűrővel. A medence vizének tisztántartása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk. A víz folyamatos kezelésének kihagyhatatlan lépése a megfelelő vegyszerek használata. Erről itt írtunk bővebben.

vasas víz

A legjobb, amit tehetünk

Csak legvégső esetben töltsük fel a medencét kútvízzel, és semmiképpen se esővízzel. Amit a vizen megspórolunk, el fogjuk költeni vegyszerre, ráadásul a munka is több vele.

Rutinos medencetulajdonosok tippjei

A Facebookon található egy több mint 12.000 tagot számláló csoport, Medence tulajdonosok csoportja néven. Érdemes csatlakozni hozzá, hiszen medencéhez kapcsolódó kérdéseinkre gyorsan választ kaphatunk és általában több lehetséges megoldás közül is választhatunk. Fontos azonban tudni, hogy sok esetben a válaszok házi praktikákon alapulnak, amik nem mindenkinél válnak be egyformán, ahogy a kútvíz sem egyforma minden háznál. Ráadásul aki nem ért hozzá, könnyen tönkre teheti a vizet, sőt akár a gépészetét is.

kútvíz medence

Top 5 tipp a csoportból:

  1. Kút vízzel való feltöltéskor vegyszerezés elött Metal Ex, literes kiszerelésbe kapható medence boltba, beleönteni két napig járatni a vízforgatót ha nem is egyfolytában, de sűrűn, hosszabb ideig és utána vegyszerezni különben nagy valószínűséggel bebarnul.
  2. Kútvízzel toljuk kb. 7 éve. Az első 2 évben volt annyi vastartalma, hogy amikor megkapta a klórt, termálvíz színe lett. Egy 7 órás vízforgatás után gyönyörű tiszta volt. Azóta valószínűleg kevesebb a vas koncentrációja a víznek és kristálytiszta. 8-10 fokos amikor felengedjük, és a klór után sem barnul be. Savazás, Multi Tabs, klórsokk, mozgatás és melegedhet a fedő alatt...
  3. Először én is kúti vízzel engedtem tele, ugyanígy jártam, mivel elég drága lett volna a vegyszer és kellett volna homokszűrős keringető, így inkább leengedtem és vezetékes vízzel töltöttem fel 1 hónapja, azzal nincs gond.
  4. Adj neki időt, nálam 3 nap alatt tisztult le a kútvíz. Papírszűrőt naponta többször kiszedtem és kimostam. Klórt, multitablettát, algaölőt tettem a vízbe, meg egy doboz citromsavat.
  5. Pelyhesítő és porszívózás.

Csatlakozz a Medence tulajdonosok csoportjához és kérdezz tapasztalt medencésektől! Klikk ide!

Borítókép: Fortepan / Horváth József