Medencevíz melegítési technikák

A kültéri medencéket mindenki tavasztól őszig használja. Ebben a nagyjából öt hónapos szezonban nem mindig az a jó, ha a víz frissítően hűvös. A kellemes fürdőzéshez vagy játékhoz jobban szeretjük a természetesnél melegebb, testhőmérsékletünkhöz közelebb álló vízhőmérsékletet. Nézzük, milyen megoldások léteznek medencefűtésre!

Medencevíz melegítési technikák

Szolárpanel

A medencefűtés hatékony és környezetbarát megoldása. Az egymáshoz csatlakoztatható szolárpanelek egész évben kint lehetnek a szabadban. A vízszűrési rendszerbe csatlakoztatva, a paneleken áthaladó medence vízét a nap hője melegíti fel.

Szolárszőnyeg

Szintén a nap hőjét használja fűtésre, de a víz itt vékony polipropilén kapilláris csőrendszerben keringve melegszik. A szolárszőnyeg előnye, hogy olcsó és mobil, tehát ha szükséges áthelyezhető az éppen napos területre, viszont téliesítésnél szét kell szedni, és megfelelő helyen kell tárolni.

Szolártakaró

Ez a speciális fólia a legegyszerűbb módja, hogy a medence vizét néhány fokkal megemeljük, valamint megakadályozzuk a párolgás miatti hőveszteséget. Nappal – a használaton kívüli medencét lefedve – a bejutó napsugarak által keltett hő nem tud eltávozni a vízfelszínről. Ott megrekedve a felső 5-8 cm-es vízréteget hevíti. Ezt a vízforgató keveri el hidegebb rétegekkel. Éjjel pedig nem engedi visszahűlni a vizet. A szolártakarónak a víz felszínre kell felfeküdnie, nem kell rögzíteni. Ollóval méretre vágható.

Hőszivattyú

Korszerű, modern, kis energia felhasználású módszer a medence fűtésére. (Nem keverendő össze a szivattyúval, ami a víz keringetéséért felel.) A hőszivattyúk a környezeti levegő hőjével melegítik a vizet. Az egységnyi bevitt energia négy-, ötszörösét képes leadni a medence vizének fűtési teljesítményként. A hőszivattyú, ahogy a neve is mutatja, nem termel hőt, hanem átmozgatja azt egyik közegből a másikba. Ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint ugyanezt a hőt megtermelni. Tápegysége 230V/50Hz. A hőszivattyúk már 12°C felett képesek a vizet melegíteni napsütés nélkül is.

Elektromos fűtőpatron

A medence vízkeringetési rendszerébe beépíthető fűtési megoldás. Ennél a módszernél elektromos árammal fűtjük a vizet, egy fűtőszálon keresztül. Ipari árammal működik (400V), amit megtermelhetünk egy napkollektorral is. A felfújható masszázskádak fűtési rendszere is így működik.

Hőcserélő

Önmagában nem fűti a vizet, viszont ha valahonnan érkezik hő (pl.: hőszivattyú, kazán), akkor azt a vízkeringési rendszerbe épített hőcserélő hatékonyan képes átadni a medence vízének. Ha a házban van kazán, ami meleg vizet keringtet, akkor azt ily módon hasznosíthatjuk medencevíz fűtéshez.

Fűtőberendezések