Medencevíz melegítési technikák

A kültéri medencéket mindenki tavasztól őszig használja. Ebben a nagyjából öt hónapos szezonban nem mindig az a jó, ha a víz frissítően hűvös. A kellemes fürdőzéshez vagy játékhoz jobban szeretjük a természetesnél melegebb, testhőmérsékletünkhöz közelebb álló vízhőmérsékletet. Nézzük, milyen megoldások léteznek medencefűtésre!

Medencevíz melegítési technikák

A medence víze még nyáron sem mindig elég meleg, mert a hőmérséklete ki van téve a környezeti hatásoknak: napsütés, párolgás, levegő hőmérséklete, időjárás, esőzés, árnyékolás mértéke.

Többféle módszer létezik, amivel a fürdőzők számára megfelelő hőmérsékletűre melegíthetjük a medencénk vízét. A másik nagy előnye ezeknek a módszereknek, hogy meghosszabbíthatjuk a szezont tavasszal és ősszel.

A vízmelegítők között találd meg, ami a te kertedben a legjobban működik. Van, akinél egy szolárpanel 35°-os vizet csinál, míg máshol a hőszivattyú válik be:

  • Szolárpanel: ha van egy fix helyed, ahol sokat süt a nap (pl. tető, falfelület)
  • Szolárszőnyeg: ha gyorsan váltakozik, hogy a kertet hol éri nap
  • Szolártakaró: ha a medencét direktben éri sok napsütés
  • Hőszivattyú: ha van egy többnyire napos, védett hely a medence mellett, és szuperhatékony akarsz lenni
  • Elektromos fűtőpatron: ha gyorsan és egyenletes meleget szeretnél
  • Hőcserélő: ha valahol már termelsz hőt, és azt szeretnéd átadni a medencevíznek

A fürdőzők és a medence biztonsága érdekében csak bevizsgált, a szabványoknak megfelelő vízmelegítési módszert alkalmazz. A házi barkács megoldások ritkán hatékonyak anélkül, hogy ne lennének veszélyesek.

Szolárpanel

A medencefűtés hatékony és környezetbarát megoldása. Az egymáshoz csatlakoztatható szolárpanelek egész évben kint lehetnek a szabadban. A vízszűrési rendszerbe csatlakoztatva, a paneleken áthaladó medence vízét a nap hője melegíti fel.

Szolárszőnyeg

Szintén a nap hőjét használja fűtésre, de a víz itt vékony polipropilén kapilláris csőrendszerben keringve melegszik. A szolárszőnyeg előnye, hogy olcsó és mobil, tehát ha szükséges áthelyezhető az éppen napos területre, viszont téliesítésnél szét kell szedni, és megfelelő helyen kell tárolni.

Szolártakaró

Ez a speciális fólia a legegyszerűbb módja, hogy a medence vizét néhány fokkal megemeljük, valamint megakadályozzuk a párolgás miatti hőveszteséget. Nappal – a használaton kívüli medencét lefedve – a bejutó napsugarak által keltett hő nem tud eltávozni a vízfelszínről. Ott megrekedve a felső 5-8 cm-es vízréteget hevíti. Ezt a vízforgató keveri el hidegebb rétegekkel. Éjjel pedig nem engedi visszahűlni a vizet. A szolártakarónak a víz felszínre kell felfeküdnie, nem kell rögzíteni. Ollóval méretre vágható.

Hőszivattyú

Korszerű, modern, kis energia felhasználású módszer a medence fűtésére. (Nem keverendő össze a szivattyúval, ami a víz keringetéséért felel.) A hőszivattyúk a környezeti levegő hőjével melegítik a vizet. Az egységnyi bevitt energia négy-, ötszörösét képes leadni a medence vizének fűtési teljesítményként. A hőszivattyú átmozgatja a hőt egyik közegből a másikba, és minimális energiabevitellel melegíti azt tovább. Ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint ugyanezt a hőt megtermelni. Tápegysége 230V/50Hz. A hőszivattyúk már 10°C felett képesek a vizet melegíteni napsütés nélkül is.

Elektromos fűtés

Van belőle a medence vízkeringetési rendszerébe beépíthető fűtőpatron, és különálló vízmelegítő egység. Ennél a módszernél elektromos árammal fűtjük a vizet, egy fűtőszálon keresztül. A fűtőpatronok ipari árammal működik (400V), amit megtermelhetünk egy napkollektorral is. A felfújható jakuzzik fűtési rendszere is így működik. A kompakt elektromos fűtések 220V tápról üzemeltetőek, jellemzően kisebb teljesítménnyel fűtenek, de kis medencékhez megfelelő lehet, viszont az áramszámlát mindenképp megdobja.

Hőcserélő

Önmagában nem fűti a vizet, viszont ha valahonnan érkezik hő (pl.: hőszivattyú, kazán), akkor azt a vízkeringési rendszerbe épített hőcserélő hatékonyan képes átadni a medence vízének. Ha a házban van kazán, ami meleg vizet keringtet, akkor azt ily módon hasznosíthatjuk medencevíz fűtéshez.