Nagy medencehatározó

Szeretnél saját medencét, de nem tudod, milyen legyen? Segítünk! Az Aqualing Medenceáruház 1991 óta jelen van a medencepiacon, nyugodtan rábízhatod magad a szakértelmünkre. Lássuk, mik a lehetőségek!

Nagy medencehatározó

Épített vagy kész medence?

Az első kérdés, amit majd el kell döntened, hogy épített vagy kész medence legyen a kertben. Az épített medencéhez kivitelező kell, aki megtervezi, kiássa, lebetonozza, felépíti az egész medencédet. Előnye, hogy olyan lesz, amit csak szeretnél. Kérhetsz bele jakuzzit, vízesést, szinteltolást, bármit. Csak a pénz és a fantázia szabnak határt. Hátránya, hogy még a legolcsóbb medence is 1-2 millió forinttól indul, és több hónapos átfutással kell számolni. Előnye, hogy egyedi igényekre alakítható, téliesíthető, tartós, növeli az ingatlan értékét.

A kész medencék ezzel szemben egyetlen dobozban érkeznek, ami tartalmazza a vázat, a fóliát, a fali átvezetőket, és bizonyos esetekben a vízforgatót is. Csak össze kell rakni, és kezdődhet a pancsolás. Na, azért nem mindig ilyen egyszerű. Nézzük a részleteket!

Felfújható peremű medencék:

A kész medencék legolcsóbb kategóriája. Vízforgatóval együtt már 20.000 Ft-tól megvásárolhatók. A medencetest peremét felfújjuk levegővel, majd beletöltjük a vizet, ettől a medence fala kifeszül és felveszi a formáját. Előnye az ára, hátránya, hogy nem téliesíthető, általában 1-2 szezont bír ki.

Fémvázas medencék:

A fémvázas medencék fala még mindig csak az erősített PVC medence fólia, de a testet itt már egy fém vázszerkezet tartja. A felfújható peremű medencéknél jobb konstrukció, de 1-2 szezonnál többet ritkán bírnak ki, és szintén nem téliesíthetők.

Fémfalas medencék:

Ezeknek a medencéknek már a fala is fémből készült. Két fajtájuk van, az első, amikor a galvanizált acélpalástot egy alsó és egy felső sín tartja egyben. Ennek a pereme vékony, és nincsenek külön merevítései. Ennél fogva ez az olcsóbb kategória.

A fémfalas medencék másik fajtája, a merevítő oszlopokkal, oldaltámaszokkal vagy omega-profillal erősített testű medencék. Ezeknek a medencéknek a mérete nagyobb is tud lenni, vannak 9 méteres modellek is. További előnyük, hogy téliesíthetők, tartósak és masszívak. 1,2 méteres magasságuk föld feletti telepítés esetén kellő biztonságot nyújt kisgyerekek és kisállatok számára. Hátrányuk, hogy az összeszerelésük már időigényesebb, de szerszámigényük minimális, és különösebb szakértelmet sem kívánnak.

Arra azért készülj fel, hogy ezek a medencék már nem a „reggel megveszem, délután fürdünk” kategóriába esnek.

Téliesítés: amikor a medencét vízzel együtt kint hagyjuk a szabadban ősztől tavaszig is. Megfelelő előkészítéssel, vegyszerezéssel és takarófóliával megelőzhető a fagykár. Előnye, hogy nem kell leengednünk a medence vizét és nem kell szétszednünk a medencetestet sem. Bővebben a téliesítésről.

Famedencék:

A Pontaqua Timber családja a kész medencék felső kategóriáját képviselik. A medencetest valódi, impregnált tömörfából van, ami ellenáll az időjárásnak és a víznek, a faváz tartja a belső, erősített PVC fóliát. Téliesíthető, és bármilyen kertben jól mutat. 

Kompozit medencék:

A legtartósabb kész medence. Fa-műanyag (WPC – Wood Plastic Composite) kompozit panelekből épül fel. Ezt az anyagot gyakran használják közösségi teraszok burkolására.

Tartóssága és esztétikus textúrája miatt közkedvelt. A kompozit medence is téliesíthető. Elegáns külsejének köszönhetően még luxusingatlanokban is a kert dísze lehet.

Telepítési lehetőségek:

A fémfalas medencéktől felfelé lehetőség van a medence testet félig vagy teljesen földbe süllyeszteni. Ez utóbbi esetben egy épített medencéhez megszólalásig hasonlító medencénk lesz, de töredék áron. Fontos tudni, hogy a földbe süllyesztéshez már szakember kell. Fontos tudni, hogy milyen mélyen van a talajvíz, és, hogy szivárgás esetén hova fog elfolyni a víz (pl.: szomszéd gyógynövénykertje, saját pincénk). Minden kész medencéhez van használati útmutató, ami lépésről lépésre segít összerakni a terméket, és leírja milyen előkészületi munkákra, anyagokra van szükség. Ha betartjuk az előírásokat, akkor medencénk tartósabb és stabilabb lesz.

Hogyan láss neki:

Először is vizsgáld meg mekkora hely áll rendelkezésre a medencének. Számold bele, hogy egyes modelleknek extra helyigényük lehet a létra, az oldaltámaszok vagy a gépészet miatt. Ha megvan a méret, határozd meg a költségvetést, mennyi pénzt szánsz a medencédre.

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor az összeget oszd el hárommal és abban az árkategóriában nézz medencét. Ezt a tanácsot azért érdemes fontolóra venni, mert, ahogy a medencék egyre profibbak, egyre több extra költséggel járnak, mint például alapozás, földmunka, esetleg betonozás, teherhordó járólapok, geotextília, induló vegyszerkészlet, stb. Ha nagyjából megvan az elképzelés, konzultálj szakértővel.

Az Aqualing Medenceáruház szaküzleteiben eladóink is tudnak segíteni. Mutass nekik fotókat a medence helyéről, kérj tanácsot, beszélgess velük, segíteni fognak.

De bármikor írhatsz szakértőinknek itt is.

Üzleteink listáját itt találod.

Tetszett a cikk, megnézem a kész medencéket!