Medence tisztítás 5 lépésben

Hogyan takarítsd ki a medencédet lépésről lépésre, és utána miként tartsd tisztán egész szezonban. Medence tulajdonosnak lenni boldogság, de ezt nem adják ingyen. A medencével törődni kell, különben csak a helyet (és a vizet) foglalja.

Medence tisztítás 5 lépésben

1. Lépés: A látható szennyeződések takarítása

Ha van látható szennyeződés a medencében: vízfelszínen vagy az alján leülepedve, akkor ideje takarítani. Ami lesüllyed, azt kiporszívózzuk, ami a felszínen lebeg, azt lefölözzük (leszedőhálóval vagy szkimmerrel). Feszített víztükör esetén, a túlfolyórácson akadnak fenn.

2. Lépés: Vízforgatás

Ha ellenőrizted a szivattyú és a vízforgató állapotát, és a vízforgató víztisztító szűrőközege tiszta, akkor indulhat a víz keringetése. Az általános szakértői vélemény szerint egy medence vízét 5 óra alatt kell tudnunk átforgatni. A medence térfogatának ismeretében így már könnyű kiválasztani a megfelelő vízforgatót (Pl.: 20 m³ medence vízhez egy 4 m³/h teljesítményű vízforgató már elegendő). A megfelelő fölözés érdekében célszerű a forgatási időt több részre bontani. (Pl.: reggel 6-7-ig, 10-12-ig és este 6-7-ig.)

EXTRA TIPP: a befúvókat úgy állítsd be, hogy a víz áramlása a skimmer felé terelje a felszíni szennyeződéseket.

medence tisztító

3. Lépés: Megmérjük a víz kémiai jellemzőit

A pH 7,2-7,6 között tökéletes, de ahhoz hogy ezt elérjük, tudnunk kell, hogy növelni, vagy csökkenteni kell az értékét. Emellett a klóros fertőtlenítő mértékét is folyamatosan szinten kell tartanunk (0,6-1mg/l), és jó, ha tudjuk az összlúgosságot is, ami meghatározza a pH értéket.

4. Lépés: Vegyszerezés

Mostanra van már egy kitakarított medencénk, amiben forog a víz, és tudjuk a víz kémiai jellemzőit. A medence térfogatának és a vízjellemzők ismeretében, megfelelő vegyszert rakunk a vízbe, a többi az ő dolga. Kezdjük pH csökkentővel vagy növelővel, aztán jöhet a klóros fertőtlenítő (víztisztító tabletta formájában vagy granulátumként), majd az algaölő. Ha a víznek egyéb problémája van, akkor használhatunk pelyhesítőt, vízkőoldót, vízvonaltisztítót, stb. Mindenre létezik megoldás. Egészséged és környezetünk érdekében csak megbízható vegyszereket használj!

Az alapvető vegyszerekről itt olvashatsz részletesebben!

5. Lépés: Szinten tartás

Ahhoz, hogy a medence állandóan tiszta és fürdésre alkalmas legyen, a fenti lépéseket heti rendszerességgel kell ismételni. Klóros fertőtlenítő mindig legyen a vízben, és havonta egyszer érdemes csinálni egy nagyobb dózisú klórozást, hogy elvegyük a kórokozók kedvét a bulizástól. Emellett naponta 2-4 órát keringessük a vizet. Sokat segít, ha mindig tiszta testtel megyünk be a vízbe, és letakarjuk, amikor nincs használatban. A szkimmer sokat segít, ha nincs érdemes egy belógatós változatot szerezni, mert a felszínen úszó szennyeződéseket szépen összegyűjti. A legfontosabb alapigazság a medencevíz kondicionálás világában az, hogy mindet könnyebb megelőzni, mint utólag takarítani.

További olvasnivaló:

Itt egy vízkezelési útmutató, ahol a 4. lépésről olvashatsz részletesebben. Van benne térfogat számítási segédlet is:

Vízkezelési útmutató >>

Ajánlott termékek