Minden infó a merevfalú készmedencékről

Aki tartós és gyors megoldást keres saját medencére, az bizonyára találkozott már a fémfalas vagy más néven merevfalú medencékkel. Milyenek ezek a medencék pontosan? Mik az előnyeik? Van-e hátrányuk? Megfelelő-e ez a számodra vagy más megoldást kell keresned? Minden kérdésre megadjuk a választ 30 éves tapasztalattal a hátunk mögött.

Minden infó a merevfalú készmedencékről

Legfontosabb tudnivalók a merevfalú medencékről

Azért hívjuk merevfalúnak, mert acélpalástja van, amit egy acél vázszerkezet tart. Föld felett és földbe süllyesztve is telepíthető, mindkét esetben tartós lesz. Kialakítása lehetővé teszi, hogy szezon végén is kint hagyjuk, és vízzel együtt téliesítsük. Így nem kell folyton kiöntenünk és újratöltenünk a drága vizet, és szétszedni és tárolni sem kell a medencét. Ha megunjuk vagy költözünk, mégis lebontható és átszállítható másik helyre.

Azért "kész" medence, mert minden eleme egy csomagban érkezik, egy raklapon. Kicsomagolás után azonnal összeszerelhető, nincs szükségünk semmi egyébre. Leszámítva a terepmunkát, és adott esetben a kiegészítőket (vízforgató, létra, stb).

Egy épített medence több napos földmunkával jár, ezzel szemben a merevfalú medencék fél napos földmunka után - egyes típusoknál betonalap készítése után - már telepíthetők is. A lényeg a vízszintes felület és a teherhordás megfelelő biztosítása.

Medencevásárlás előtt még számos kérdés felmerülhet benned, olvasd el a legfontosabb kérdések és válaszok gyűjteményét itt.

Az összeszerelés előtt mindenképp érdemes szakértőktől tanácsot kérni. Az Aqualing Medenceáruházak üzleteiben az eladók készségesen elmondanak minden tippet és trükköt, ami hasznunkra lehet a telepítésnél, de azért nem árt, ha néha ránéz a munkafolyamatra valaki, aki már csinált hasonlót.

Megfelelő karbantartás és vízkezelés mellett ezek a medencék akár 10 évet is kibírnak, de egy belső fóliacserével költséghatékonyan újjá varázsolhatók bármikor.

A dizájn is fontos, ezért az Aqualing kínálatában többféle mintázattal is rendelhetők a medencék. Nézd meg a variációkat itt.

A medence méretének kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy mekkora terület áll rendelkezésre. Kicentizni nem szabad, és egyes modelleknél számolnunk kell az oldaltámaszok méretével is, illetve a telepítés majd a gépészet helyigényével.

 

Oldaltámaszos fémfalas medence

Előnyök és hátrányok

A legfőbb előnye az ára. Ebben az árkategóriában ilyen minőségű és tartósságú medence nem megoldható más technológiával. A polipropilén medencék hasonló árfekvésűek, de telepítésükhöz csapat kell, a medencetestet egyben kell beemelni a helyére, ami kevés kertben oldható meg plusz költségek nélkül. Tartósság szempontjából nincs köztük különbség.

Ha föld felett telepítjük, az azért előnyös, mert kisgyermek és házi kedvenc nem eshet bele véletlenül, emellett elbontani is könnyebb, ha például bérleménybe telepítjük vagy eleve tervezünk költözést belátható időn belül.

Hátránya az épített medencékkel szemben, hogy nem alakítható ki szabadon a medence formája, lépcsői, leülős részei. Maga a fürdési élmény viszont nem különbözik bármilyen épített úszómedencéétől. Már egy 3,5 méteres átmérőjű medencében is lehet kellemesen fürdőzni, játszani vagy matracon napozni. Így, ha esetleg csak kisebb hely állna rendelkezésre, akkor is van megoldásunk. Ha valaki nagy medencét szeretne, a merevfalú medencék egészen 9 méteres méretig kaphatóak.

Földbe süllyesztve minden esetben megoldható a perem burkolása egyedi járólappal vagy WPC deszkákkal, így a medence teljesen belesimulhat a környezetbe, és épített medence hatását kelti.

 

Kerek merevfalú medence

Mit jelentenek a medence nevek?

A Pontaqua medencék kínálatában könnyű elveszni, mivel sokféle medence van benne, hogy mindenki megtalálja a számára, kertjének legjobban megfelelő verziót. Nézzük a legfőbb különbségeket a kategóriák között:

Pontaqua White és Wood fehér illetve famintás fémfalas medencék acélszerkezettel. A kör kivételével oldaltámaszosak. A magasságuk 1,2 m, a vízmélységük kb. 1 méter.

Ha a termék nevében szerepel a FREE jelső, az azt jelenti, hogy a medencének nincsenek oldaltámaszai. Ez akkor jöhet jól, ha helyet szeretnénk spórolni.

Ha a termék nevében a STAR szó szerepel, az azt jelenti, hogy a medence 1,32 m magas, a vízmélysége pedig 120 cm tud lenni.

Pontaqua Nordic és Graphite ugyanolyan, mint a White, csak antikolt fa és sötét grafit szín borítással. 1,2 m a medence magassága és 1 méter benne a víz. Nincs belőlük Free és Star verzió.

fémfalas medence

Minden típus telepíthető föld felett és földbe süllyeszve is. Az árbeli különbség általában a népszerűségtől függ, az azonos méretű medencék között a színűket leszámítva nincs más különbség.

A Tierra medencéknek két csoportja van, a kerek és ovális Inground verzió, amik a fentiekhez hasonlóan fémpalástos, földbe süllyeszhető medencék, illetve a Panel verzió, ami pedig előre gyártott, ferdetámaszos panelekből építhető össze.

A Tierra lehetőséget ad római lépcső kialakítására is.

A Tierra medencékről itt írtunk bővebben.

Mi van a csomagban?

A KIT csomagokban van létra és vízforgató. A többi medencéhez ezeket külön kell megvásárolni igényeink szerint, viszont a fali átvezetések, a szkimmer és a befúvó mindegyikben gyárilag benne vannak.

Ahhoz, hogy a vizet tisztán tarthassuk, mindenképpen szükséges egy vízforgató beszerzése. A vízforgató feladata, hogy a medence teljes térfogatát napi 2x képes legyen átforgatni. Ha nem szeretnénk, hogy egész nap menjen, akkor olyan teljesítményt válasszunk, ami erre 2x2 vagy 2x3 óra alatt képes.

A vízforgató teljesítményénél vegyük figyelembe, hogy mennyi extrát szeretnénk a keringési rendszerbe kötni (szolárfűtés, hőszivattyú, sóbontó, UV-C fertőtlenítő, stb.), mivel ezek az eszközök valamennyit mindig elvesznek a szivattyú teljesítményéből.

Fóliavastagságok:

  • Fémfalas medencék: 0,4 mm
  • WPC medencék: 0,6 mm
  • Famedencék: 0,75 mm
  • Tierra medencék: 0,8 mm

Fontos tudni, hogy a tapasztalatok szerint, rendeltetésszerű használat mellett a 0,4-es fólia 5-10 évet is kibír anyagelhasználódás miatti szakadás, illetve foltosodás nélkül.

Milyen aljzat kialakítás szükséges?

Föld felett telepítve a Pontaqua merevfalú medencék alá nem kell betonaljzat a gyártó szerint, de a tartóoszlopok alá teherhordó betonlapot kell tenni. A medence alatti területnek teljesen síknak, simának és vízszintesnek kell lennie. A termőréteget el kell távolítani, és a medence alját geotextíliával érdemes védeni az esetlegesen kinövő növények ellen.

A talaj minőségétől és összetételétől függően azonban javasolt a betonalap készítés, mert ezzel garantáltan elkerülhető, hogy hosszú távon egyenlőtlenül süllyedjen meg a medence, ezáltal lerövidüljön az élettartama.

medence építés

A FREE jelölésű medencék alján 15x15 cm-es tartógerenda fut keresztbe, amivel számolni kell, ha mégis betonalapot szeretnénk alá. De talajra telepítve is ki kell ásni ezeknek a helyét. Ezek az átfutó tartógerendák váltják ki az oldaltámaszokat, így tarva meg a medence formáját a víz oldalsó nyomása ellen.

Amennyiben a medencét földbe szeretnénk süllyeszteni, mindenképpen kell betonalap, valamint hosszant oldalakon zsalukőfal, ami biztosítja a medence formatartását. Az ívekhez is javasolt a zsalukőfal, mert bizonyos talajtípusok képesek benyomni a medence oldalát.

Föld feletti telepítésnél tehát, aki nem bízik a talaj teherhordó képességében, illetve tart attól, hogy az eső kimoshatja a medence körül vagy alatta a talajt az készíttessen betonalapot mindenképpen.

Földbe süllyesztve, aki biztosra akar menni az betonalapot készít, és körbe zsalukövezi az egész medencét.

A betonalapra mindenképpen geotextília kell, hogy megvédjük a fóliát.

Milyen extrák érhetőek el?

Az egyik legpraktikusabb kiegészítő a hőszivattyú, ami lehetővé teszi, hogy hűvösebb időben is kellemes legyen a víz hőmérséklete. Hasonló célt szolgál a szolártakaró, ami a vízre borítva nem engedi lehűlni a vizet éjszaka, napközben pedig intenzíven melegíti, amikor süt a nap. Ehhez egy tekercselőt is érdemes vásárolni a könnyebb felhasználás érdekében.

A medence fűtési technikákról itt írtunk bővebben.

Védőtakarót is mindenképp célszerű beszerezni, a falevelek, bogarak és egyéb szennyeződések ellen. Létrát külön lehet vásárolni, attól függően, hogy besüllyesztjük-e a medencét vagy sem. Ha föld felett van, kétágú létrát, ha pedig beépítjük, akkor egy rozsdamentes egyágú létrát válasszunk.

A karbantartáshoz sóbontót szoktunk javasolni, mert jelentősen kevesebb vegyszerre lesz szükségünk a víz tisztán tartásához.

Fontos magának a medencének a takarítása is, ehhez automata porszívót ajánlunk, amiből van akkumulátoros és vezetékes is, automata vagy kézi verzió is.

Végül a hangulatról se feledkezzünk meg, egy LED-es lámpa igazán feldobja az esti fürdőzést, ráadásul fehér és színes kivitelben is elérhető. 

Melyik a legjobb merevfalú medence?

A merevfalú medencék prémium verziói valódi fából vagy WPC (Wood Plastic Composite) burkolóanyagból készülnek. Ezek hasonlóan tartós szerkezettel bírnak, viszont megjelenésükben sokkal elegánsabbak. A fa természetes, minden kertben jól mutat, míg a WPC modern házakhoz passzol inkább.

Nézd meg a videót a telepítési folyamatról: